ARHEOLŠKO NALAZIŠTE KOD FEKETIĆA: Nekropola na obali

J. L.

27. 08. 2019. u 14:52

АРХЕОЛШКО НАЛАЗИШТЕ КОД ФЕКЕТИЋА: Некропола на обали

Arheolog na jednoj iskopini Foto Zavod za zaštitu spomenika

Radnici otkrili arheolško nalazište nedaleko od Feketića. Pronađene kosti 30 ljudi, ali i delovi odeće, nakit...

TEK što su počeli radovi na postavljanju kablova za prečistač otpadnih voda u Feketiću, morali su da stanu. Umesto montera, na teren u blizini rečice Krivaje izašli su arheolozi, koji su otkrili arheološko nalazište sa mnoštvom vrednih artefakata i kostima više od 30 ljudi.

Prema prvim rezultatima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Subotice, najverovatnije je reč o seoskoj crkvi sa grobljem, koja je ucrtana i na istorijskoj karti ove oblasti. Stručnjaci su na terenu zatekli veoma bogat materijal - delove nakita i odeće, S karičice... Posebno se ističe nalaz u grobu jedne ženske osobe - veoma dobro očuvani delovi oglavlja od metalnih i bronzanih pločica, kao i delovi tkanine, koji su već poslati na konzervaciju.

- Pokretni arheološki materijal pripada periodu od 11. do 13. veka, ali ima nalaza i iz 15. veka. Ostaci građevinskog materijala po površini potiču verovatno od grobnih konstrukcija, a moguće i od sakralnog objekta uz koji su pokojnici sahranjivani - objašnjava dr Neda Mirković Marić, arheolog konzervator iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Subotice i rukovodilac radova na ovom lokalitetu. - Manje su brojni nalazi iz antičkog perioda, koji pripadaju populaciji Sarmata, koja je u periodu od 2. do 5. veka naseljavala Bačku i Banat.

PROČITAJTE I: ZA DLAKU SREĆNI: Više tovljenika nego - stanovnika

Zbog važnosti arheološkog lokaliteta stručna ekipa uvela je savremenu metodologiju arheoloških istraživanja, prikupljanjem uzoraka za različite vrste analiza, poput identifikacije drveta, apsolutnog datovanja...

STRUČNI TIM

STRUČNU ekipu čine dr Neda Mirković Marić, arheolog konzervator i rukovodilac radova iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Neda Dimovski, kustos arheolog iz Gradskog muzeja, Milica Rajičić, diplomirani arheolog, i Lena Đuranović Sabo, arhitektonski tehničar iz Međuopštinskog zavoda.

Zaštitna arheološka iskopavanja počela su 15. jula, a finansirana su sredstvima Opštine Mali Iđoš u iznosu od milion i po dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije