DOK Sekretarijat za javni prevoz u Beogradu redovno kontroliše da li su u vozilima uključeni klima-uređaji, u Nišu više od 40 odsto autobusa rashladne uređaje uopšte nema, jer oni po ugovoru sklopljenim sa Gradom nisu bili uslov nego jedan od kriterijuma da se uključe u sistem javnog prevoza.

Postoje i prevoznici koji ne žele da uključuju klima-uređaje, ali i vozila u kojima se prozori gotovo i ne otvaraju, pa ne čudi da se na temperaturama iznad 35 stepeni Nišlije sve više žale na vrućinu u gradskom prevozu, naročito u popodnevnim satima kada, kako kažu, ne može da se diše.

Pročitajte još - VANREDNA PROVERA VOZILA JAVNOG GRADSKOG PREVOZA: Klime "traži" 78 inspektora

Kako navode u Direkciji za javni prevoz u Nišu, vozači nemaju zakonsku obavezu da "klimu" uključuju, već samo moraju da širom otvore prozore.

U Direkciji za javni prevoz, ipak, apeluju na prevoznike da koriste klima-uređaje makar u najtoplijem delu dana.

- Oni nisu u obavezi da ih uključuju, jer to ugovorom nije predviđeno. Prevoznici to dobrovoljno rade. Koliko njih uključuje "klimu", najbolje se zna po nformacijama putnika - negde ima, negde nema. Nije da ni u jednom nema. Slali smo dopise, jer smo znali da će biti tropske temperature, da ih zamolimo da bar u periodu od 13 do 16 sati budu uključeni klima-uređaji. Nemamo nijedan drugi instrument ugovorom da bi mogli da ih kažnjavamo - pojašnjavaju u Direkciji.

Nišlijama ovih dana ne polazi za rukom da se rashlade


PROZORI

U Direkciji za javni prevoz ističu da se kontroliše jedino da li prevoznici otvaraju prozore i luftere. Ako ne poštuju čak ni ovaj uslov, takva vozila biće, poručuju u Direkciji, isključivana iz saobraćaja.