VANREDNA PROVERA VOZILA JAVNOG GRADSKOG PREVOZA: Klime traži 78 inspektora

J. DINČIĆ

02. 07. 2019. u 10:52

ВАНРЕДНА ПРОВЕРА ВОЗИЛА ЈАВНОГ ГРАДСКОГ ПРЕВОЗА: Климе тражи 78 инспектора

Zbog ugašenih klima vazduha u vozilima kao da nema Foto D. Milovanović

Prevoznici, u čijim autobusima ne rade rashladni uređaji zbog štednje goriva, biće kažnjavani na licu mesta kaznom od dva miliona dinara

RAD klima-uređaja u vozilima javnog gradskog prevoza od utorka, 2. jula će kontrolisati 78 saobraćajnih inspektora i komunalnih policajaca. Prevoznici, u čijim autobusima ne rade rashladni uređaji zbog štednje goriva, biće kažnjavani na licu mesta kaznom od dva miliona dinara, a pojedina vozila će biti upućivana i na vanredni tehnički pregled.

Ovu odluku naložio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić posle vanrednog sastanka sa čelnicima gradskih sekretarijata za javni saobraćaj, inspekcijske poslove i komunalne policije. Planirano je da akcija vandredne provere vozila javnog gradskog prevoza traje čitavog leta. Takođe, u ponedeljak je dat i rok da se do 10. jula poprave klime u svim autobusima u kojima ona postoji, ali ne radi.

Gradski prevoznik je krajem maja raspisao javnu nabavku za popravku i servisiranje rashladnih uređaja u 559 autobusa. Međutim, rezultati tendera još nisu poznati.

Pročitajte još - "PAKLENO" U GSP-u: U autobusima kao u rerni!

Sekretarijat za javni gradski prevoz počeo je u četvrtak, takoreći iznenada, da kontroliše da li prevoznici poštuju ugovorne obaveze sklopljene sa upravom grada, a pre svega da li su u vozilima uključeni klima-uređaji.

- Od početka kontrole nije isključeno nijedno vozilo iz saobraćaja, ali je napisano 20 zapisnika u kojima je konstatovano da klime nisu bile uključene u vozilima i da 91 vozač nije nosio obaveznu uniformu - rekli su za "Novosti" nadležni iz Sekretarijata za javni prevoz. - Na osnovu ovih zapisnika, prevoznicima će biti umanjena sredstva za ostvareni transportni rad u konačnom obračunu, a u skladu sa važećim ugovorom između Grada i prevoznika.

U autobusima bez upaljenog klima uređaja toplije nego napolju Foto P. Milošević


Takođe, odlučeno je i da autobusi na svim gradskim linijama budu podeljeni tako da na jedno bez klime, idu tri sa rashladnim uređajima. Kao i da svi autobusi sa klimom budu obeleženi.

Pročitajte još -U 35 odsto vozila GSP nema klime

MOGUĆA ZAMENA VOZILA

U SKLADU sa potpisanim ugovorima, prevoznicima se naplaćuje kazna za svaku nepravilnost uočenu u kontroli. Vozila se ne isključuju iz saobraćaja, međutim prevozniku je omogućeno da, u skladu sa ugovorom, zameni vozilo u kojem je klima neispravna do otklanjanja kvara. Angažovanjem zamenskih vozila prevozniku je omogućeno da izbegne višestruko plaćanje kazni, a da se prevozni kapaciteti ne smanje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Pravi Valter

02.07.2019. 12:17

Oddmah 107 inspekrora da proverava da li su prozori čisti na aurobusima, jer ako nisu čisti propuštaju štetna zračenja u autobus! Dokon pop...

Alex vrnjački

02.07.2019. 12:41

Dirljivo...ostatak Srbije očigledno može da se vozi na 50 stepeni, bitno je da se Beograđani i beograđani voze kako treba. Postoj li Srbija van Beograda?

nadležnost na lokalu

02.07.2019. 15:11

@Alex vrnjački - Pa tražite od lokalne vlasti da propiše uslove za prevoznike i zahtevajte da ih kontroliše. Ne očekujete valjda da inspektori sekretarijata za javni gradski prevoz (grada Beograda) dođu kod vas (pretpostavljam u Vrnjačku Banju ) da kontrolišu autobuse. Za sve vam drugi krivi. Ujedno ste na stranici sa vestima iz BG pa ne znam zašto se ljutite što se vest odnosi na Beograd

Mungos

02.07.2019. 14:19

Šta ćemo sa drndavim tramvajima koji idu u špicu i nemaju klimu. Vi iz GSB-a povučete špance kada je najtopliji deo dana, a svi idu ujutru kada klima i baš ne treba ili kasno uveče. Trebalio bi te tramvaje koji nemaju kimu da budu na deponiji ali i ovako ih nema po ceo sat. Vama "gospodo šoferčine" očigledno i nije u interesu da se vozikate po raskopanom i vrućem gradu, a radni narod ko šiša. Nek ide peške i nek plaća karte, markice...

Ja64

02.07.2019. 16:00

Al smo se razmazili......do pre 10 godina nit je bilo niti je iko tražio klimu......

MilePile

02.07.2019. 16:19

Trenitno sam u autobusu, na liniji 611 i klima ne radi! Nov autobus ,ljudi se znoje! Tako je bilo i juce ( autobus koji krece sa Zemunskog keja u 15:55 ) ......

mile969

02.07.2019. 19:59

Na linijama koje menjaju menjaju trole ni jedan autobus nema klimu, svi su pre za rashod nego za vožnju

Гага

02.07.2019. 20:25

Нека инспектори Секретаријата за јавни градски превоз обрате пажњу на аутобус са линије 65, гаражни број 3115, возач (проћелав са брадицом) никад не укључује климу и поред гласних негодовања путника.

Jetza

02.07.2019. 20:43

Danas sam promenila 5 autobusa: dve 65, 71, 95 i 89.. Naravno ni u jednom ne radi klima. Na pitanje “zašto klima ne radi”, u jednom od novih autobusa, vozačev odgovor je bio “batali me sa banalnim pitanjima”