Voda kao pivo, a nije za piće!

Zoran RAJIĆ

13. 06. 2019. u 09:34

Вода као пиво, а није за пиће!
Narandžasti mlaz iz kućnih slavina zadaje nevolje žiteljima na periferiji Kule. Komunalci krive "slepe krakove", potrošači traže čišćenje

IZ kućnih slavina u Ulici Mikloša Radnotija na periferiji Kule curi narandžasta mutna voda! Mlaz iz gradskog vodovoda, pričaju stanovnici, počeo je da se muti i žuti pre mesec dana, a već dve sedmice je takav da voda, koja se naplaćuje kao pijaća, ne sme ni da se okusi, a kamoli pije, iako potrošači, aludirajući na njenu boju, primećuju kako im iz slavina teče pivo. U JKP "Komunalac" u Kuli objašnjavaju da su uzrok "slepi krakovi" u vodovodnoj mreži, iz kojih kroz slavine izlazi nakupljeni talog. Potrošači smatraju da bi problem mogao da se izbegne kad bi se mreža bolje održavala.

- To nije prvi put da voda iz vodovoda ne može da se pije. Zato kupujemo flaširanu, a ovu koristimo za pranje i kupanje - kaže Marica Mecek iz Radnotijeve ulice.

PROČITAJTE JOŠ - Lipar: Cev sumnje jača od bakterije


Ivica Matkovski navodi da je voda puna mulja i da se prilikom tuširanja lepi na telo kao rđa.

- To se posebno dešava noću, kad je manje potrošača na mreži, pa se događaju hidraulični udari, koji podižu mulj iz vodovodnih cevi. Oseti se da u vodi ima i peska - napominje Matkovski.

Rukovodilac vodovoda u JKP "Komunalac" Goran Marković ističe da ovo preduzeće u sistem ubacuje ispravnu vodu, ali se u "čepovima" u Ulici Mikloša Radnotija pokreću talog i rđa.

PROČITAJTE JOŠ - UPOZORENjE ZBOG ZAGAĐENjA: Voda u Kamijevu zabranjena za piće


- Za to je kriva i dotrajala mreža u tom delu grada, koja je napravljena pre više od 40 godina. "Slepi krakovi" postoje, jer vodovodni sistem nije prstenast, da bi mogao sam sebe da ispira. Zato smo prinuđeni da posebno ispiramo "čepove", i to je jedini način da se voda izbistri - ukazuje Marković.

Taksa se naplaćuje, a čišćenja nema Foto Z. R.

Matkovski, koji je zaposlen u JKP u Srbobranu, pa poznaje problematiku, napominje da je uz ispiranje vodovodne mreže potrebno otvoriti i odmuljne šahte na kraju Radnotijeve ulice.

- Moraju se očistiti magistralne, ali i kućne linije. Od mulja se ne vide brojke na vodovodnim satovima, jer su to tzv. mokra brojila, potopljena u vodi - pojašnjava Matkovski.

Najnovije zagađenje vode na periferiji Kule obnovilo je raspravu o stavci "troškovi održavanja vodovodnog priključka" na komunalnom računu. Korisnik Ištvan Nađ naglašava da se za ovu taksu, uvedenu pre više od dve godine, mesečno plaća 80 dinara, ali da komunalci dosad nikom nisu očistili šaht. Marković kaže da je taksa ekonomska kategorija i da JKP održava sistem do mernog mesta, a o šahtovima i svemu što je dalje od brojila moraju da brinu sami korisnici.


ZAMENA CEVI JEDINO REŠENJE

- KULA ima odličnu vodu za piće, koju redovno kontroliše Zavod za javno zdravlje u Somboru. Da bi se sprečilo zagađenje na periferiji, potrebno je rekonstruisati mrežu zamenom starih čeličnih i azbestnih cevi. Ali, o tome ne odlučuje "Komunalac", nego lokalna samouprava - rekao je Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije