Lipar: Cev sumnje jača od bakterije

Z. RAJIĆ

sreda, 20. 02. 2019. u 14:41

Липар: Цев сумње јача од бактерије

Cisterna uzalud stajala u centru sela - Foto Dragan Milinković

U Liparu izbegavali cisterne, propadalo 11.000 litara vode dnevno. Posle 10 dana zabrane, analiza potvrdila ispravnost česmovače

POSLE 10 dana uklonjena je cisterna iz Lipara, koja je bila postavljena zbog zabrane korišćenja vode iz vodovoda. Novo uzorkovanje, koje su obavili stručnjaci Zavoda za javno zdravlje u Somboru, pokazalo je da u vodi više nema bakterije "klostridije", ali to nije ublažilo tenziju između MZ i opštine Kule, izraženu kroz međusobno optuživanje za vanrednu situaciju sa vodom.

Meštani su odbijali da toče vodu iz cisterne, pa je svakodnevno propadalo 11.000 litara vode, dovožene sa izvorišta JKP "Komunalac" u Kuli. Predstavnici MZ ne veruju da je voda bila zaražena, a čak i dopuštajući mogućnost da je "klostridija" otkrivena, tvrde da situacija nije bila alarmantna, "jer je nađena jedna jedina bakterija, što se u vodovodima nekih drugih zemalja toleriše". Rukovodstvo MZ ističe da je od 2013. godine, otkad Lipar ne pristaje da preda vodovod na upravljanje kulskom "Komunalcu", drugi put pokušano da se izazove uznemirenje meštana dovođenjem cisterne, "u nameri da se od sela otme imovina, izgrađena mesnim samodoprinosom".

Pročitajte još: Žiteljima sumnjiva bakterija

- Pritisak da se odreknemo vodovoda je stalan, sa izuzetkom kratkog perioda pre i posle lokalnih izbora, održanih 16. decembra. Mi vodovod nećemo dati, jer nas na to obavezuje odluka zbora građana - kaže predsednik Saveta MZ Svetozar Zrakić.

Kao mogući uzrok pojave bakterije u vodovodu navodi se prestanak hlorisanja vode polovinom decembra, iako se ističe da su, uprkos tome, rezultati ispitivanja vode u januaru bili pozitivni. Dok u MZ objašnjavaju da je firma koja nadzire dezinfekciju vode odbila da popravi kvar na daljinskom sistemu za hlorisanje zbog neizmirenog duga MZ od 80.000 dinara, u Opštini napominju da je problem bio u tome što su Liparčani izbegavali sastanak sa serviserima.

- Dugovi, kao i sve ostalo, biće rešeni kad vodovod preuzme JKP "Komunalac", što je predviđeno zakonom, jer MZ nije ovlašćena za distribuciju vode, nego to mora raditi preduzeće sa licencom i stručnjacima za tu delatnost - naglašava predsednik opštine Kula Damjan Miljanić.

Damjan Miljanić - Foto Z. R.

INSISTIRANjE UZALUD

MILjANIĆ ističe da je insistiranje na tome da je vodovod seoska imovina zaludno, "jer je to javna državna svojina, na koju MZ ima samo pravo korišćenja".

- Opština, kao osnivač JKP, daje garanciju da će profit radne jedinice "Komunalca", koja bi bila osnovana u Liparu, biti uložen u izgradnju komunalne infrastrukture u selu - rekao je Miljanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije