UDRUŽENjE "Odbranimo reke Stare planine" i Savez mesnih zajednica starioplaninskih sela na čijem je čelu Nebojša Ilić, iz Temske u nedelju 14. aprila, u staroplaninskom selu Topli Do, podno najvišeg srspkog vrha Midžor, organizuju protest protiv izgradnje mini hidro-centrala (MHE) na ovom , ali i u drugim pordručjima Srbije.


Kako su nam kazali organizatori, na skup dolaze ekolozi iz cele Srbije, koji će investitorima u uništavanje prirode Srbije poručiti da nisu dobrodošli, i da meštani staroplaninskih sela neće dotzvoliti izgradnju derivacionih mini centrala od koje koristi imaju samo pojedinci. Lokalnikm i državnim vlastima biće upućena poruka da se raskinu svi ugovori o izgradnji mini MHE i da se iz prostornih planova izbrišu sve lokacije koje su planirane za ovu namenu. Mnogobrojni gosti iz drugih gradova Srbije, biće smeštemni u Temskoj i Toplopm dolu.


PROČITAJTE JOŠ: Paraćinci protiv MHE na Grzi


Prostornim planom iz 2008. godine, na području parka Prirode Stara planina, predviđena je izgradnja 121 mini centrale ukupne snage tridesetak megavata. Na području Pirota, katastrom pogodnih lokacija predviđena je izgradnja 79 MHE, u Dimitrovgradu 10, Knjaževcu 32. To praktično znači da bi svi potoci i reke na Staroj planini, iz svojih korita, bili gurnuti u cevi.


Nebojša Ilić, predsednik Saveza staroplaninskoh sela sa jednoj protesta; Foto: V. Ćirić