Građani Paraćina, složni i odlučni da ne dozvole izgradnju mini hidroelektrane (MHE) na rečici Grzi, levoj pritoci Crnice, na Kučajskim planinama, skupljaju potpise za peticiju Vladi, da se od izgradnje odustane.

Tok Grze je dug svega 23 kilometra, važne su joj pritoke Ivaništica i Velika Čestobrodica, na svom toku im dva jezera, gornje i donje, a na donjem je planirana izgradnja MHE. Bogata je potočnom i kalifornijskom pastrmkom i klenom.

Ribolovci Paraćina i ovog dela Srbije kažu "ni kraće a ni lepše reke na svetu" i dodaju da je, na reku najlepše doći u danima tzv. "pastrmskog skoka".

PROČITAJTE JOŠ: "Ne" centralama na Staroj planini

U organizaciji nevladine organizacije Alternativni parlament, građani su održali 1. decembra protest na reci, oko 20 kilometara od Paraćina, putem prema Zaječaru, a tri dana kasnije započeli sa prikupljanjem potpisa za peticiju, koju će uputiti Vladi, nadležnom ministarstvu i lokalnoj samoupravi.

Osim na ulici, potpisi se skupljaju i putem interneta pod geslom "Mi smo svi iz Paraćina". Organizatori potpisivanja peticije rekli su Tanjugu da peticiju dnevno, u proseku, potpiše oko 370 građana i da će potpisivanje trajati mesec dana a cilj je da se sakupi 10.000 potpisa.

PROČITAJTE JOŠ: NE DAMO REKE: Protest protiv izgradnje MHE na Staroj planini (FOTO)

Izgradnja MHE na Grzi, snage 499 kilovata, trebala bi početi na proleće, investitor je iz Topole a vrednost radova je veća od 80 miliona dinara.

"Ucevljivanje" Grže, koja je sa okolinom "Zaštićeno prirodbno dobro treće kategorije" imalo bi pogubne posledice za floru i faunu ovog dela netaknute prirode Kučajskih planina i za turizam jednu od važnih grana razvoja opštine Paraćin, tvrde u Narodnom pokretu "Svi za Paraćin".

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović, objasnio je novinarima, da je reč "o državnom projektu koji se sprovodi u Srbiji".

"Nama (opštini) nije potrebna MHE na Grzi, ne donosi novo zapošljavanje, ne doprinosi poboljšanju lokalne infrastrukrture", rekao je Paunović.

Na zvaničnom sajtu opštine Paraćin, stoji da su "katastrom MHE Srbije, utvrđenim 1987. godine, na teritoriji opštine Paraćin predviđene četiri lokacije za izgradnju, dve na Crnici i dve na Grzi".

Alternativni parlament, rečeno je Tanjugu, priprema spisak zašticenih vrsta životinjskog i biljnog sveta na Grzi koji će biti direktno ugrozen izgradnjom MHE, koga će poslati nadležnom ministarstvu.