Kobasica od 2.035 metara

Z. Rajić

24. 02. 2019. u 19:29

Кобасица од 2.035 метара

Održano takmičenje u pravljenju kobasice - Foto Slaviša Vasiljević

Majstori iz Turije nadmašili sopstveni rekord, overen u Ginisovoj knjizi. Džinovski specijalitet napravljen od dve i po tone čistog mesa
SRBOBRAN – Na jubilarnoj, 35. turističko-gastronomskoj manifestaciji „Kobasicijada“ u Turiji kod Srbobrana napravljena je kobasica od dve kilometra i 35 metara, koja je juče, tačno u podne, svečano predstavljena pred brojnim posetiocima i gostima u centru sela. Džinovsku kobasicu, kojom su za šest metara nadmašili sopstveni rekord od 2.029 metara, overen 2013. godine u Ginisovoj knjizi, napravilo je osam majstora od dve i po tone čistog mesa od 28 krmača. Najkobasica je, posle dva dana i dve noći neprekidnog rada, završena juče (23.02.) ujutro, a na seoski trg je sa prostora ispred osnovne škole dovezena traktorom, upakovana u foliju, u povorci, koju je predvodio predsednik Udruženja „Kobasicijada“ Miroslav Atanasković Toča.

Pročitajte još: Miris "Ginisovke" u Somboru


Manifestaciju je, ritualnim otkupom turijske brice (britve) za dinar, kojom je presekao „čudo od kobasice“, svečano otvorio Radivoj Paroški, predsednik opštine Srbobran, generalnog pokrovitelja „Kobasicijade“. Uvijena u krug, divovska kobasica je razmotana na rasprodaji, na kojoj se prodavala za 500 dinara po metru. Sušene turijske kobasice kupovane su za 600 dinara po kilogramu, a roštilj kobasice u kifli za 150 dinara.

Ove godine prvi put bilo je organizovano takmičenje u spravljanju sveže i kvalitetu suve kobasice. Za prvo nadmetanje, održano u dvorištu kuće „Kobasicijade“, bilo je prijavljeno više od 20 učesnika, a pobedio je dr Janoš Munćan iz Mađarske. Na drugo takmičenje, organizovano u tri kategorije (proizvođači iz Turije, Srbije i inostranstva) prispelo je preko 50 uzoraka, a prve nagrade su osvojili Dušan Elesin iz Turije, Ivan Terek iz Sombora i mesarska radnja „Kmetija Gdinca“ iz Slovenije.

Džinovski specijalitet stiže na overu -Foto Aleksandar Šijačić

Turija, koja ima oko 2.000 stanovnika, tokom „Kobasicijade“ imala je pet puta više posetilaca. Posebni gosti manifestacije bili su prijatelji i predstavnici kobasičarskih festivala iz Bekeščabe, Orošhaze i Pečuja u Mađarskoj, Samobora i Svetog Petra U Šumi iz Hrvatske, Bravskog i Rogolja u Republici Srpskoj i Sevnice (rodnog mesta prve dame Amerike, Melanije Tramp) u Sloveniji. Na fešti u Turiji bili su i turisti iz zemalja regiona, kao i Rusije, Austrije, Nemačke, Češke, Poljske, Slovačke i Rumunije.

PONUDA CELE GODINE
Predsednik Saveta MZ Turija Miloš Jovanović Šovljan rekao je da od svih „ijada“ jedino Olimpijada ima više godina od „Kobasicijade“. Paroški, prvi čovek opštine, predložio je da „Kobasicijada“, koja je postala brend, ne bude samo manifestacija, nego da traje cele godine kao privredno-turistička ponuda Turije i Srbobrana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije