BEJBI BUM U SVILAJNCU: Mere populacione politike urodile plodom

Tanjug

21. 02. 2019. u 22:41

БЕЈБИ БУМ У СВИЛАЈНЦУ: Мере популационе политике уродиле плодом

Depositphotos

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović ocenio da su mere populacione politike, ali i poboljšanje sveukupnog kvaliteta života građana pozitivno uticale
Opština Svilajnac doživela je prošle godine pravi "bejbi bum", rođene su 154 bebe, deset odsto više nego godinu ranije, a od 64 zaposlenih u Opštinskoj upravi 15 odsto sada je na trudničkom ili porodiljskom bolovanju.

Pročitajte još:SVILAJNAC: Grad u kome je budućnost već počela (FOTO)

Od 154 rođene bebe 80 je dečaka i 74 devojčice.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović ocenio je danas za Tanjug da su "mere populacione politike, ali i poboljšanje sveukupnog kvaliteta života građana, doprineli da građani Svilajnca proširuju svoje porodice".

"Ponosam sam i srećan da nam je natalitet u porastu i da opština ima ovoliko mladih roditelja", rekao je Milanović.

Pročitajte još:Svilajnac: Kredite vraćaju kad obave žetvu

On je rekao da opština iz budžeta daje 20.000 dinara za prvo i drugo rođeno dete i 30.000 dinara za treće.

"Od prošle godine dajemo i poklon pakete za svaku rođenu bebu, sa osnovnom kozmetikom i priborom, simboličnu dobrodošlicu bebama, a nekoliko godina, godišnje izdvajamo 2,5 miliona dinara za finansiranje vantelesne oplodnje parova koji nemaju više pravo na besplatni program Ministarstva zdravlja. Kroz ovaj program imamo tri rođene bebe", naveo je Milanović.

On je dodao da je ,ipak, najvažnije stvoriti uslove i sadržaje koji će mlade ljude privući da se posle završenog školovanja vrate u svoj grad i osnuju porodice.

"Naša briga o natalitetu i porodicama s decom ne prestaje s rođenjem deteta, ona se nastavlja i tokom odrastanja, a sve u cilju podrške porodici i porodičnim vrednostima", istakao je Milanović.

On je podsetio da je otvoren Centar za brigu o porodici, koji pruža različite vidove podrške porodicama, ali i organizuje besplatne zdravstvene preglede za decu školskog uzrasta, besplatne vežbe ispravljanja deformiteta kičme, logopedske preglede, kreativne radionice, vežbe za trudnice, a sve to besplatno.

"Otvorili smo i besplatne vrtiće u selima, u 12 sela pri osnovnim školama... Kroz

programe zapošljavanja i jačanja privrede, podižemo standard građana a kroz stabilniju finansijsku sitauciju porodice i natalitet", zaključio je MIlanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)