SVILAJNAC: Grad u kome je budućnost već počela (FOTO)

Z. Gligorijević

30. 06. 2018. u 17:22

СВИЛАЈНАЦ: Град у коме је будућност већ почела (ФОТО)

Foto: Z. Gligorijević

U poslednjih deset godina u svilajnačkoj opštini kompletno su adaptiranu Centar za kulturu i Biblioteka, Zelena pijaca, srednje škole i predškolske ustanove, izgrađen dom Poljoprivredno-veterinarske škole i jedinstven sportski kompleks, rekonstruisane sve se
U poslednjih deset godina u svilajnačkoj opštini kompletno su adaptiranu Centar za kulturu i Biblioteka, Zelena pijaca, srednje škole i predškolske ustanove, izgrađen dom Poljoprivredno-veterinarske škole i jedinstven sportski kompleks, rekonstruisane sve seoske ambulante, rečeno je na svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana opštine Svilajnac.

Otvaranjem slobodne carinske zone i obezbeđivanjem administrativni olakšica, opština Svilajnac privukla je brojne investitore i stekla status privrednog lidera u Pomoravskom okrugu, a zahvaljujući velikim izvoznicima, opština konstantno beleži suficit.


Godina za nama biće upamćena po kompletnoj rekonstrukciji Doma zdravlja, koja je prva temeljna rekonstrukcija svih zdravstvenih službi od njegovog otvaranja 1972. godine.


U toku je realizacija kapitalnog projekta, regulacija 25 kilometara korita reke Resave, a za prvu fazu radova EU je izdvojila 2,7 miliona evra.


Pročitajte još: Svilajnac: Kredite vraćaju kad obave žetvu


- Sa još jednom velikom svetskom kompanijom završili smo pregovore o izgradnji fabrike. Reč je o „Aristonu“ iz Italije koji je doneo odluku da investira u Svilajncu. Sledeće godine gledaćemo radnike koji rade u njihovim pogonima. Pored toga, opština Svilajnac je uputila ponudu za kupovinu zgrade bivše banke za potrebe Stanice policije. Očekuje se da policija sledeće godine dobije nove prostorije zahvaljući budžetu opštine Svilajnac. Problem datira iz 1956. godine i biće rešen – ocenio je predsednik opštine Predrag Milanović.

Na akademiji su nagrađeni najbolje firme, pojedinci i učenici, a među njima je i režiser Kokan Mladenović, koji je ocenio da Svilajnac predstavlja ono što bismo svi voleli da predstavlja Srbija. - Svilajnac predstavlja mesto tolerancije, mesto u kome se neverovatno poštuju kultura, obrazovanje, zdravstvo i u kome je vlast servis građana. Na tome vam mi iz cele Srbije iskreno zavidimo. Svilajnčani imaju sreću da žive u gradu u kome je budućnost već počela i ako me ova nagrada bar na trenutak čini građaninom Svilajnca, ja sam veoma srećan – izjavio je Mladenović.

Izgradnja vodovodne mreže po svim selima privodi se kraju, a ove godine najveći infrastrukturni projekat je kompletna rekonstrukcija OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Svilajncu. Rekonstrukcijom će biti obuhvaćeno više od 6.000 kvadrata, a vrednost projekta je oko 300 miliona dinara.


Pročitajte još: Svilajnac ostao bez starog sajdžije


Milanović je dodao da je opština jedna od nekoliko u Srbiji koja je pokrenula projekat navodnjavanja na površini od 3.000 hektara. U planu je otvaranje još fabrika, dogovor sa investitorom iz Kine o izgradnji mlekare. Milanović je ocenio da da će 2020. godine Svilajnac biti spreman da uđe u Evropsku uniju imajući u vidu ispunjenje standarda života građana.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)