Žiteljima sumnjiva bakterija

Z. RAJIĆ

utorak, 12. 02. 2019. u 10:16

Житељима сумњива бактерија

Liparčani odbijaju da toče vodu iz cisterne, Foto Dragan Milinković

Zabrana korišćenja vode u Liparu produbila podele između MZ i Opštine Kula. Nalaz o neispravnosti protumačen kao novi pritisak da selo preda vodovodnu mrežu

TOKOM vikenda voda iz vodovoda u Liparu proglašena je neispravnom, što je obnovilo konflikt između MZ i opštine Kula. Prema tvrdnjama predstavnika MZ, zabrana vode za upotrebu je najnoviji u nizu pokušaja, koji traju od 2013. godine, da se liparski vodovod preda na upravljanje JKP "Komunalac" u Kuli, čemu se većina meštana odlučno protivi. Oni ističu da je namera opštinske vlasti da uvođenjem cisterne u selo dokaže kako MZ nije sposobna da upravlja vodovodom, i da je zbog toga neophodno da njime rukovodi JKP. Na to upućuje i navod iz zajedničkog saopštenja Opštine i "Komunalca" da se "još jednom pokazalo da nestručno upravljanje javnim dobrom može izazvati nesagledive posledice".

Voda u Liparu zabranjena je za piće, kuvanje i kupanje rešenjem sanitarne inspekcije Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, a na osnovu nalaza Zavoda za javno zdravlje u Somboru, da je voda bakteriološki zagađena klostridijama. Prema rečima sekretara MZ Lipar Zoltana Juhasa, uzorci vode uzeti su krajem januara na tri kontrolna mesta, a neispravnost je utvrđena samo na izvorištu, ali ne i u mreži stotinak metara dalje i na punktu na drugom kraju sela. Rezultati ispitivanja su stigli sedam dana kasnije.

PROČITAJTE JOŠ - Kula: Prilogom meštani kontrolišu vodu

- Ako je voda zaista tako opasno zagađena, meštani su za tih nedelju dana mogli masovno da se razbole. Novo uzorkovanje biće u utorak, 12. februara, a još narednih sedam dana, dok ne stigne novi nalaz, u selu će ostati cisterna - rekao je Juhas.

Član Saveta MZ Lipar i odbornik SO Kula Slobodan Rajačić kaže da meštani ne toče vodu iz cisterne, postavljene u centru sela, jer ne veruju da je voda neispravna.

- Zatražili smo mišljenje hidrogeologa, profesora Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, koji je obavio uvid u dostavljeni nalaz somborskog zavoda i izrazio sumnju u pravilnost uzorkovanja, zato što je nemoguće, kako je objasnio, da bakterija bude otkrivena samo na izvorištu, a da ne postoji i u mreži, s obzirom na to da se njeno prisustvo širi geometrijski - istakao je Rajačić.

Predstavnici Opštine i JKP "Komunalac" saopštili su da su izjave koje negiraju nalaz ovlašćenog Zavoda za javno zdravlje u Somboru neosnovane i neodgovorne.


ZBOG DUGA BEZ HLORA

INSPEKCIJA je naložila dezinfekciju bunara i ispiranje mreže, što je već urađeno. Liparska MZ je, odlukom Opštine, krajem 2017. ostala bez radnika koji je održavao vodovod i očitavao vodomere, kao i bez knjigovođe, pa je formirana grupa građana koja je paušalno i na dobrovoljnoj bazi naplaćivala vodu od domaćinstava. Naplata je bila manja od troškova, pa je zbog duga od 80.000 dinara u decembru 2018. prestalo hlorisanje vode. Taj problem je 8. februara otklonjen intervencijom predsednika Opštine Damjana Miljanića kod firme koja dezinfikuje vodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije