Nišlije konačno dobijaju sajmište

D. ALIHODžIĆ

17. 11. 2018. u 13:40

Нишлије коначно добијају сајмиште

Lozni kalem odavno čeka početak radova

Posle 11 godina od pokretanja inicijative za igradnju Ekspo centra na Loznom kalemu. Od 70.600 evra za projektnu dokumentaciju, EU daje 30.000

IAKO je Strategijom razvoja grada još pre 11 godina bila predviđena izgradnja Ekspo centra, tek kada je EU odlučila da sa 30.000 evra pomogne izradu projektne dokumentacije, Nišlije su prionule na realizaciju. Direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milan Ranđelović kaže da je lokacija kod Loznog kalema potpuno vlasnički i infrastrukturno spremna za gradnju, te podseća na to da Nišu nedostaje i kongresna dvorana...

- Dosad smo, kao prelazno rešenje za organizaciju raznih sajamskih manifestacija koristili halu "Čair", a ubuduće bi upravo Ekspo centar trebalo da postepeno dovede do razvoja novih ekonomskih aktivnosti u smislu veće potrošnje, otvaranja radnih mesta, te poreskih prihoda za zajednicu. Verujem i to da će nova poslovna oblast Niša pospešiti i druge potencijal nerazvojne inicijative, poput izgradnje novih hotela, na primer, i poboljšanja ukupnog kvaliteta života - kaže Ranđelović i objašnjava da je Lozni kalem, ipak, dobio prednost u odnosu na lokacije pored "Metroa" ili "Merkatora".

PROČITAJTE JOŠ - Niče nova hala

Jer, taj prostor je vlasništvo lokalne samouprave, koja, inače, za eventualne investitore ukupno ima pripremljeno čak 30 hektara. S obzirom na to da će se Ekspo centar prostirati na četiri hektara, a gotovo isto toliki će biti i parking prostor, očekuje se da on doprinese i turističkoj revitalizaciji Niške Banje, u čijoj blizini će se graditi.

- Ukupna vrednost izrade projekta je 70.600 evra, pomoć Evropske unije iznosi 30.000, a ostatak će bili obezbeđen iz lokalnog budžeta za narednu godinu. U svakom slučaju, očekujem da izgradnja počne tokom 2020. godine - zaključuje Milan Ranđelović.

Milan Ranđelović

PROJEKAT

IZRADA Urbanističkog projekta za izgradnju Ekspo centra biće dodeljena niškom javnom preduzeću "Zavod za urbanizam", a vrednost radova se procenjuje na deset miliona evra.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije