U Opštoj bolnici u Požarevcu na listi čekanja za operacije trenutno se nalazi 689 pacijenata. Reč je o ugradnjama veštačkog kuka i kolena, operaciji katarakte i snimanju skenerom glave i vrata.

Pročitajte još: U Požarevcu na čekanju za operacije i razna snimanja čeka oko 700 pacijenata

Najduži spisak pacijenata je za ugradnju proteze za koleno, jer na taj zahvat čeka njih 365. Prvi na spisku zakazao je operaciju 30. januara prošle godine i biće operisan krajem ovog meseca, dok je poslednji na listi zakazao 31. avgusta ove, a zahvat će mu biti obavljen 30. aprila 2020. godine.

To znači da se na ovu operaciju, u proseku, čeka 20 meseci. Druga najduža lista odnosi se na ugradnju veštačkog kuka, na koju čekaju ukupno 224 pacijenta. Ova operacija izvodi se na tri načina - ugradnjom bescementne, cementne i hibridne proteze. Najviše ih čeka na hibridnu, njih 101, a prosek čekanja na takvu protezu je 16 meseci. Prvi pacijent na listi zakazao je 26. juna prošle, a na red će stići 26. oktobra ove godine. Na bescementnu protezu čeka njih 95, oko 13 meseci, a na cementu 28 pacijenata, oko godinu dana.

Pročitajte još: Lončar: Prepolovljene liste čekanja

Godinu dana čeka i 89 pacijenata koji treba da operišu kataraktu, uz ugradnju sočiva.

Najmanje se čeka na snimanje skenerom glave i vrata, od pet do deset dana. Na ove preglede čeka 11 pacijenata.

Na sajtu Opšte bolnice navedeno je da se liste čekanja formiraju za medicinske procedure i intervencije koje su skupe, a nisu hitne.

- Liste čekanja su način kojim se obezbeđuje pravičnost pri pružanju zdravstvenih usluga, racionalno korišćenje raspoloživih sredstava i uvođenje reda u pružanju usluga - navedeno je na bolničkom sajtu.

Bolesnici čekaju na operacije do 20 meseci

ZAPOSLENI

OPŠTA bolnica pokriva grad Požarevac i još sedam opština Braničevskog okruga. Ima 21 odeljenje, 530 postelja i 861 zaposlenog. Od toga je 126 lekara specijalista, 16 specijalizanata, 41 viši medicinski tehničar i 454 srednja medicinska tehničara.