U ČAST 100-GODIŠNJICE ODBRANE SRBIJE U VELIKOM RATU: Sinuće slike sa tavana

Dragoljub GAGRIČIĆ

24. 06. 2018. u 07:31

Opština Nova Varoš i Narodni muzej iz Užica pripremaju izložbu. Poziv građanima da ustupe svoje sakriveno porodično blago

У ЧАСТ 100-ГОДИШЊИЦЕ ОДБРАНЕ СРБИЈЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ: Синуће слике са тавана

Vojnici iz Trudova u Drezdenu

RATNICI u gunjevima i šajkačama, sa ordenjem na grudima za podvige i rane ili obeleženi trakama na rukavu u zarobljeničkim logorima Evrope - motriće na potomke sa panoa odeljenja užičkog Muzeja u Novoj Varoši. Ceo vek posle Soluna trećepozivci, regruti, dobrovoljci u prekobrojnim pukovima i starovlaške komite podsećaće pokolenja na vreme smrti, albansku golgotu i vaskrs Srpske vojske.

Požutele slike iz skrivnica na tavanima i u drvenim sanducima, kao i zapisi u arhivama, gde su nažalost, našim grehom i nemarnošću ostavljeni, ugledaće svetlost dana na izložbi u odeljenju Zavičajnog muzeja grada pod Zlatarom 1. novembra ove godine. Svetkovina je povodom Dana opštine i u čast 100-godišnjice odbrane Srbije u Velikom ratu.

Da bi se ispravila nepravda prema onima koji su svoju dužnost časno ispunili - na bojnom polju bilo je 2.000 vojnika i oko 1.200 poginulih ili umrlih u logorima i kao žrtve terora i okupacije, Narodni muzej iz Užica pozvao je pre neki dan građane da za izložbu daruju eksponate i svedočanstva predaka. Zatražena je i podrška zavičajnih hroničara, vlasnika privatnih zbirki...

- Potrebna su nam dokumenta, fotografije i druga građa: vojne legitimacije, Albanske spomenice, odlikovanja, potvrde o zapleni imovine, dokumenta ili fotografije koje na bilo koji način svedoče o privrednom stanju u Novoj Varoši u periodu rata (školstvo, zdravstvo, štampa), lični predmeti (maramice, peškir, escajg, vojnička pisma), slike učesnika rata, vojnički predmeti - kaže Slavica Stefanović, direktor Narodnog muzeja u Užicu.

U jednoj od najstarijih zgrada u centru grada, sagrađenoj 1908. godine za potrebe turske uprave, pre šest godina otvoren je Zavičajni muzej sa četiri postavke, od praistorije do Velikog rata, a do 1. novembra obogatiće se zbirke.


Albanska spomenica Miloja Bjelića iz Rutoša / Komita Vidosav Marjanović


- Ministarstvo kulture i informisanja Srbije odobrilo je sredstva za adaptaciju dela prostora i opremanje spomen-sobe posvećene vojvodi Petru Bojoviću i Velikom ratu. Narodni muzej preuzima obavezu da sve predmete koji budi izloženi u stalnoj postavci dostojno reprezentuje, a imena darodavaca vidno istakne - podseća Stefanović.

U Užicu kažu da su za pripremu spomen-sobe i izložbe angažovali tim istoričara i muzejskih savetnika u kome su, pored Stanojke Milivojević i saradnika u ovoj ustanovi - Radivoje Bojović iz Muzeja u Čačku, Anđelija Radović iz Vojnog muzeja i arhitekta i dizajner Igor Stepančić iz Beograda.

- Deo svedočanstava o đedu Arseniju Bučevcu (1885-1954), među kojima je i Karađorđeva zvezda, uzela je rodbina i zatražiću da vrate ognjištu kome pripadaju. Najbliži potomci odlučiće šta će pokloniti Muzeju - kaže Aleksandar Bučevac, unuk solunca iz Bistrice, jednog od 16 nosilaca Karađorđeve zvezde iz novovaroške opštine.

Jovan Tomašević, Radiša Gojgić


ZABORAV I TRAGOVI

UZ zalaganje da se neguje kultura sećanja i pamćenja, u Udruženju potomaka ratnika Srbije 1912-1918. ukazuju:

- Iz crkve Sv. Trojice u Novoj Varoši pre sedam-osam godina izgubio se trag čitulji sa 342 imena poginula ili umrla ratnika? Tražimo i da se nađu svedočanstva o zabrani upotrebe ćirilica, te podaci o stradanju sela, broju ratne siročadi... Nema podatka o danu oslobođenja Nove Varoši 1918. godine, u zavičaju ne znaju ko je bio Kosta Borisavljević, koji je napustio službu u Beloj kući (bio sekretar predsednika SAD Huvera) i na Solunskom frontu nosio zastavu Dobrovoljačke divizije?!


Milan Miroša i Blagoje Roljević


REPLIKE EKSPONATA

NA slavnog zemljaka vojvodu Bojovića ovde podseća samo jedna fotografija, a pošto su Varošani uveliko zakasnili u prikupljanju građe, radiće se replike eksponata koji će svedočiti o ratničkom putu dugo godina zaboravljenog komandanta Prve armije i načelnika Vrhovne komande, koji je pod zastavom otadžbine proveo 46 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

stari doktor

24.06.2018. 08:15

Lepo, mada veoma zakasnelo oživljavanje uspomena na koje možemo da budemo ponosni. Pomrli su u vreme kada su za života bili izbrisani da bi se stvorila legenda od sedam bežanija, a oni u to vreme ponižavani i ismejavani,Slava im za njihovo poimanje časti i verosti Otadžbini. Heroji za bajku stvoreni, kako reče Desanka Maksimović.

nesto mi pade na pamet...?

24.06.2018. 08:34

Pre svega Slava nasim Junacima!Ovo drugo..?Mozda pomogne?Ako se stigne i sa istorijskim snimcima,Kolubarske,Cerske bitke,uz stalno ponavljanje naredbe(tadasnjeg"selektora" vodova),majora Gavrilovica..A umesto svih treninga...Da se do susreta sa Brazilom....Nasi"branioci"..Da tako kazem,relaksiraju..Voleo bih da na kraju cuju i"Mars na Drinu"..Umesto.."Mars kuci".Uvece neka im"Pripovedac",prica o Lazi,Misi,Stevi,Tanasku,Marku(nemojte samo o Musi,k'o Boga Vas molim!).Pa Boze moj,na ispit istorije.

Nuclear Vlasta

24.06.2018. 09:01

Слику свог пра деде, сликану на Солунском фронту (увећану и каширану на дрвету) зајено са Албанском Споменицом (медаља) држим поред иконе Крсне славе, а не на тавану !

Анти Антифа

24.06.2018. 09:28

Слава и Хвала Прецима! Нисмо Вас достојни! Јуче су педери шетали Београдом.

Istina

29.07.2018. 23:35

@Анти Антифа - Komentar ti je krajnje džiberski. Ali nije čudno kad si Fa.

Ako mislimo da se oporavimo

24.06.2018. 14:01

dužni smo poklon do zemlje! Oni izginuli da nas germani ne zatru, a mi....prigrlili ubice!

тлн

25.06.2018. 09:15

Њихови потомци су пљунулу на њих и на све жртве послије20-ак година и заборавили жртве....кренули су за аустроугаским капларом, припадником "вражије дивизије"...