Partnerstvo pegla dug

N. SUBOTIĆ

08. 05. 2018. u 14:26

Apoteka “Novi Sad” rešiće se potraživanja prema veledrogerijama. Kroz ugovor sa privatnikom biće namireno i 200 miliona dinara

Партнерство пегла дуг

Jedna od novosadskih apoteka - Foto D. D.

ČLANICE Grupacije veledrogerija PKS upozorile su nedavno kako je dug državnih apoteka narastao na 11,8 milijardi dinara. Deo ovog duga, od 200 miliona dinara, kako je potvrđeno “Novostima”, nastao je i u Apoteci “Novi Sad”, koja lekovima snabdeva grad i okolinu, i trebalo bi da bude izmiren kada ova apoteka uđe u javno-privatno partnerstvo.

Osnivač Apoteke “Novi Sad” je, podsećamo, grad Novi Sad, a ova zdravstvena ustanova se u problemima, kao i većina državnih apoteka, našla kada je promenjen način snabdevanja lekovima i izostalo sistemsko rešenje za finansiranje rada ovih apoteka.

- I dug prema dobavljačima lekova, kao i svi ostali dugovi predmet su budućeg ugovora o javno privatnom partnerstvu - ističe Gojko Vujnović, v. d. direktora Apoteke. - Kroz ovaj ugovor trebalo bi da budu regulisani svi dugovi, kako oni koji nisu predmet spora pred sudovima, tako i oni za koje smo već dobili sudske presude. Sve će biti rešeno “u paketu”, a mi, pre samog ulaska u javno privatno-partnerstvo pokušavamo da nađemo način da bar neke od tih dugova reprogramiramo.

Predlog da se raspiše poziv potencijalnim partnerima Apoteke, da uđu u javno-privatno partnerstvo, kako ističe Vujnović, trebalo bi, prema nezvaničnim saznanjima, da se nađe pred odbornicima Skupštine grada na majskom, ili junskom zasedanju.

- Samim tim, verujem da bismo partnera mogli da dobijemo ove jeseni, ili najduže do kraja godine, ako bude bilo žalbi - jasan je Vujnović. - Mi, sa svoje strane, radimo sve da opstanemo i da “u radu” dočekamo ulazak u javno-privatno partnerstvo i pored svih problema.

Jedan od najvećih problema ove zdravstvene ustanove, ukazuje Vujnović, jeste upravo manjak radnika, pošto je rešenjem nadležnog ministarstva, broj neophodnih radnika sveden na 60.

Gojko Vujnović - Foto Privatna arhiva

- Mi smo ukazivali kako nam je, za sve apoteke u gradu i u prigradskim naseljima neophodno bar 20 radnika više, ali, nažalost, to nije uvaženo - dodaje Vujnović. - Upravo zato smo morali da se organizujemo i napravimo drugačiji raspored radnog vremena, kako bi svi građani, a posebno oni u prigradskim naseljima, gde nema privatnih apoteka, dobili neophodne lekove.


BAR JEDNOM NEDELjNO

NEKE od naših apoteka rade u dve smene, u nekima smo, upravo zbog manjka radnika uveli samo jednu, “međusmenu”, a u nekima, u kojima nema baš mnogo prometa, u manjim prigradskim naseljima, uveli smo pravilo da se otvaraju jednom nedeljno - jasan je Vujnović. - Verujem da je ovo privremeno rešenje i da će se stvari vratiti u redovne tokove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije