Fond humanosti Novosti ulepšao Uskrs zaboravljenima

Z. Gligorijević

četvrtak, 05. 04. 2018. u 15:39

Фонд хуманости Новости улепшао Ускрс заборављенима

Foto: Z. Gligorijević

Fond humanosti „Novosti“ obradovao štićenice Manastira Sveta Petka

Kao i poslednjih 11 godina, ekipa Fonda humanosti „Novosti“, obradovala je poklonima štićenice doma pri manastiru Sveta Petka u Izvoru kod Paraćina.

A one su nam, kao i svaki put kad smo ih posetili, potrčale u zagljaj, raspitivale se da li smo dobro, poželele da nam Bog pomogne. Potom su ozarena lica priskočile da pomognu da unesu pakete u njihov dom."Najviše volim garderobu. I patike, jer šutiramo loptu po dvorištu. Zašto Divna nije došla? Pozdravite je", ushićeno je pričala Sara Murić.

Pročitajte još - Fond humanosti “Novosti”: Novogodišnji dar Nikoli i Katarini

Mira Mitrović, koja je takođe radoznalo razgledala pakete, rekla je da najviše voli kada dobije pantalone i posteljinu.

"Monahinje su mnogo dobre. Najviše volimo Uskrs i Božić. Tada nam daju pakete. Volimo i kada nas vode na izlete..." – dodala je Mira.

I Mati Glikerija se obradovala donaciji, jer im, kaže, svaka pomoć mnogo znači. Najpotrebnije su im pelene pampers, deterdžent i sapuni. Samo za pampers mesečno izdvajaju 230.000 dinara. Ranije su sredstva za higijenu dobijali iz inostranstva, ali više nema tih donacija. Mnogo im znači što meštani sela donose povrće i voće.

Štićenice pomažu da se unese posteljina, Foto: Z.Gligorijević

"Drago nam je kada gledamo kako su štićenice srećne dok dele poklone. Vole da nam pomognu da čistimo dvorište ili zasadi cveće. O njima brine deset monahinja, ali je to malo, pa moramo da plaćamo dve žene. Još uvek nekako uspevamo da obavimo sve poslove. Najbitnije je da nam ne nedostaje ljubav, jer je ona najpotrebnija našim štićenicama. Srećom, one su dobre i nemamo probleme sa njima. Svakoj posvetimo potrebnu pažnju, a milovanjem ih nagrađuemo naročito kada nam pomažu. Zato radije ostaju ovde nego kod kuće", veli mati Glikerija.

Svi srećni zbog pomoći, Foto: Z.Gligorijević

"Nećemo kući. Ne, ne!", povikalo je nekoliko štićenica u glas kada je čulo naš razgovor.

Dok smo izlazili iz dvorišta nastavile su da razgovaraju sa nama, da nas grle i pitaju kada ćemo ponovo da dođemo. Ove osobe sa težim psihičkim i fizičkim smetnjama, koje ne znaju ni koliko godina imaju, znaju samo da vole. I ne zaboravljaju draga lica. Ne zaboravimo i mi njih.

DONATORI

Direktorke Fonda humanosti Kompanije “Novosti” Divna Čanaćević rekla je da fond za najveće pravoslavne praznike ne propušta da obraduje štićenice ovog doma, jer su to osobe koje su gotovo svi zaboravili. Ovog puta donatori su bili „Bambi“ Požarevac, hotel „Hajat“ i „Večernje novosti“.

JUBILEJ

U domu, koji ima 92 mesta, trenutno boravi 87 štićenica. Reč je o domu koji je pre dve godine obeležio 70 godina postojanja. Daleke 1946. godine Komesarijat za izbeglice ovde je smestio tridesetoro izbegličke dece. Od kraja Drugog svetskog rata sestrinstvo je počelo da se stara o osobama sa smetnjama u razvoju i tu praksu je zadržalo do danas. Do 1966, kada je podignuta zasebna zgrada doma, deca su bila smeštena u konaku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije