Novi Sad: Rate plaćaju, dug raste

N. SUBOTIĆ

07. 02. 2018. u 13:41

Vlasnike kuća koji su započeli legalizaciju po starom zakonu polako izdaje strpljenje. Obećani dogovor da se dugovanje umanji za 60 odsto nikako da se sprovede u delo

Нови Сад: Рате плаћају, дуг расте

REŠENJE Radomir Ćirilović, lider udruženja "Prosperitet"

NI deset meseci od dogovora sa Milošem Vučevićem, gradonačelnikom Novog Sada, predlog za rešenje problema vlasnika kuća koji su proces legalizacije započeli po starom zakonu, i koji tu obavezu plaćaju na rate, uz izuzetno visoke kamate, kako je za "Novosti" potvrdio Radomir Ćirilović, lider Udruženja za zaštitu potrošača "Prosperitet", nije se našao pred odbornicima Skupštine Novog Sada.

To udruženje, koje je, između ostalog, okupilo građane s problemom legalizacije, podsećamo, organizovalo je u aprilu prošle godine protest kojim je ukazalo na problem oko 3.000 porodica. Posle toga, usledila su dva sastanka sa Vučevićem, na kojima su utanačeni detalji za rešavanje problema. Da bi se to rešenje - koje podrazumeva da se dug, ukoliko se isplati odjednom, umanji za 60 odsto - primenilo u praksi, trebalo je da ga odobre odbornici Skupštine Novog Sada. To se, međutim, još nije dogodilo.

- Od dogovora sa gradonačelnikom održano je sigurno više od 10 sednica Skupštine grada, pa građane, koji svoje kuće legalizuju na osnovu zakona iz 2004. godine i ugovora o legalizaciji na 240 rata, strpljenje uveliko izdaje - objašnjava Ćirilović. - Zatražili smo krajem prošle godine novi sastanak sa gradonačelnikom, kako bismo videli šta se dogodilo i zašto imamo ovako veliki zastoj. Nažalost, dosad nismo dobili nikakav odgovor iz kabineta prvog čoveka grada. U ovakvoj situaciji planiramo da pozovemo ljude koji su se našli u problemu zbog legalizacije da oni sami predlože šta treba raditi dalje.

Ugovori o legalizaciji na rate, kako navodi Ćirilović, prevideli su obračun kamata komfornom metodom, a to je dovelo do toga da im se dug, i posle redovnog plaćanja rata koje traje i više od 10 godina, znatno uveća, a i da se rata koju građani plaćaju svakog meseca poveća i više puta.


KO NIJE ŽURIO, PROŠAO BOLJE

OGORČENI građani koji plaćaju legalizaciju na rate, ovakve uslove uporedili sa dugovima prema bankama u švajcarskim francima - jasan je Ćirilović. - Kako kažu, ako se nešto ne promeni, uz kuće, unucima će ostaviti i dugove. NJihove komšije, koje nisu žurile sa legalizacijom, isti postupak, po novim propisima, završile su za nekoliko stotina evra.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije