Subotica ima svetskog rekordera u ronjenju

Jelena Lemajić

nedelja, 04. 02. 2018. u 06:15

Суботица има светског рекордера у роњењу

Nenad Pavković na treningu / Foto privatna arhiva

Nenad Pavković: Najteža borba protiv samog sebe. Subotičanin trostruki svetski rekorder u dinamičkoj apnei, kod nas nedovoljno cenjenom sportu

SUBOTICA i cela Srbija ponose se uspesima rvača Davora Štefaneka, košarkaša Nikole Kalinića, pamte maestralne partije odbojkaša Đule Meštera i mnogih drugih uspešnih sportista koje je iznedrio sever Bačke. Međutim, samo retki znaju da je Subotica svetu sporta dala i mladog Nenada Pavkovića, trostrukog svetskog rekordera u ronjenju na dah.

Pročitajte još: Srbin bio pod vodom bez vazduha 12 minuta!

Bez konferencija za medije i puno pompe, skromno, ali sa puno samopouzdanja, devetnaestogodišnji Subotičanin, član Kluba podvodnih aktivnosti Spartak, vlasnik je tri svetska rekorda u disciplini dinamička apnea na 112 m, 105 m i 96 m u otvorenoj vodi. Pre toga, letos je na Evropskom prvenstvu postavio i novi nacionalni rekord preronivši 156,66 metara.

- To su mi najveći uspesi i moram da priznam da je lep osećaj kada znaš da si postigao najbolji rezultat na svetu. Međutim, sebi sam rekao da na tome neću stati, već nastavljam da treniram, jer mi je cilj da postanem svetski prvak u svim ronilačkim disciplinama - odlučan je Nenad, koji je u svetu ronjenja od malih nogu.

ZA BAVLjENjE ovim sportom najzaslužniji je, kaže, otac Milan, koji je instruktor ronjenja.

Pročitajte još: Jorgosu ponestalo daha

- Dinamička apnea je izuzetno težak sport, a za uspeh je najvažnija mentalna stabilnost. Kod drugih sportova treba snaga i, naravno, mentalna svest o tome, ali ovde je sama pomisao na to da se borite protiv nečega što nije prirodno - da ne dišete. To je i najveći izazov - objašnjava Nenad.

Pod vodom, dok se bori sam protiv sebe, Nenad ne krije da ponekad pomisli da nema više snage za dalje. Međutim, onda se koncentriše i nastavi do cilja.

- Pred zaron uglavnom slušam opuštajuću stranu muziku, kada pod vodom počnem da razmišljam da odustanem i izronim, počnem u sebi da pevam pesmu i tako skrenem te misli i nastavim još jače - otkriva tajnu mladi šampion.

RONjENjE u Srbiji spada u četvrtu kategoriju sporta, nije olimpijska disciplina i trenutno se ulažu veliki napori da iduće godine pređe u treću klasu. Sa druge strane, u Hrvatskoj, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj i drugim zemljama je to vrhunski sport u koji se dosta ulaže i gde se organizuju brojna takmičenja.

- Kod nas se ovaj sport ne ceni dovoljno iako imamo svetskog prvaka Branka Petrovića, a sad i moje rekorde - ističe Subotičanin. - U Srbiji ima oko stotinu takmičara, a u Subotici nas petoro. Većina misli da se trening održava samo u vodi, da stavim štipaljku na nos i samo zaronim. Međutim, taj deo treninga je aktuelan mesec dana pred takmičenje, ostalim danima tu su plivanje i preroni, kao i vežbe snage i izdržljivosti na suvom i vežbe za držanje daha. Ovo je jedan ozbiljan sport, koji bi trebalo da bude mnogo zastupljeniji u svim sferama.

ČISTILI JEZERA

PORED učešća na takmičenjima, subotički ronioci su se pokazali i kao društveno odgovorni i svoju veštinu iskoristili su za čišćenje Palićkog, Bačkotopolskog i Panonskog jezera.

- Očuvanje životne sredine je veoma značajno i svi bi trebalo da imamo veću svest o tome. Moramo da sačuvamo prirodu i sve ono što nam je ona dala. Ali, ne samo ovim aktivnostima, nego svakodnevno brinući o tome da smeće bacimo tamo gde treba, u kante, a ne da bacimo dok hodamo - poručuje Nenad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)