Krava rase holštajn za više mleka

J. J. BALjAK

subota, 03. 02. 2018. u 08:19

Крава расе холштајн за више млека

Foto J. J. Baljak

Seminar za stočare južnog Banata iz oblasti mlečnog govedarstva. Promenom genetike krda do profitabilnih farmi

NA samo nekoliko, od stotinak farmi visokomlečnih krava u južnom Banatu, muzare daju više od 9.000 litara mleka godišnje. Kako bi ostale farmere podstakli da unaprede proizvodnju, firma za agrokonsalting "Taurus" iz Vršca je u saradnji sa Asocijacijom proizvođača mleka iz tog regiona organizovala seminar na kom su govorili eminentni svetski i domaći stručnjaci iz oblasti mlečnog govedarstva i mlekarstva.

Radivoj Ćosić, vlasnik "Taurusa", kaže da su pred domaćim farmerima veliki izazovi, jer tek treba da se približe evropskim i svetskim standardima.

Pročitajte još: Reka mleka iz Jeremića štala

- Želimo da ljudima sa našeg prostora ukažemo da krava nije krava ako daje samo 4.500 litara mleka godišnje. Ozbiljne krave simentalke daju do 7.500 litara, a rasa holštajn i do 9.500 litara mleka godišnje. To su parametri koje želimo da dostignemo na svim farmama, ali je za to, naravno, neophodno mnogo raditi na edukaciji farmera - naglašava Ćosić.

Kao primer koji treba slediti, naveo je Češku. Tamo je registrovano 120.000 simentalki, koje prosečno daju 7.300 litara mleka, dok 110.000 krava rase holštajn daje neverovatnih 9.800 litara godišnje. Da bi se postigli ti rezultati, potrebno je, između ostalog, početi i sa primenom genomiks tehnologije.

- Polno određeno seme je vrlo važno, jer smanjuje broj mrtvorođene teladi, unapređuje genetiku krda i daje dobre bikove, pa su i naredne generacije genetski vrlo napredne i kvalitetne. To utiče i na proizvodnju mleka, zdravlje krava i njihov životni vek, što dalje omogućava stvaranje visokoprofitabilnih farmi - ukazuje američki stručnjak Vilfred Vajtes.

Pročitajte još: Svaka krava ima pedikira

Ova tehnologija se u svetu primenjuje još od 2009. godine, ali Srbija, pa i sama Evropa, mnogo zaostaju za Amerikom po tom pitanju.

KOSIDBA

GOVOREĆI o ishrani visokomlečnih krava, domaći stručnjaci su upozorili da farmeri u jurnjavi za visokim prinosima dobijaju loš kvalitet stočne hrane. Shodno tome, žitarice ne kose u fazi koja bi najviše prijala govedima, što je, ukazuju, velika greška.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

dush

04.02.2018. 07:50

Pored genetke za vrhunske rezultate u proizvodnji mleka neophodno ispuniti bar još tri uslova, kao što su ishrana, smeštaj i ljubav prema poslu. Ishrana mora biti ujednačena tokom cele godine hranom visokog kvaliteta i u dovoljnim količinama.Smeštaj mora biti takav da obezbedi što prirodnije uslove, sa prirodnim klimatskim parametrima. Staje sa slobodnim sistemom držanja, otvorene, svetle i prozračne. Muža sa uređajima koji se tehnolški neće prevazići brzo. i nakraju interes proizvođača.

ranko75

05.02.2018. 17:30

Ako da 7500-8000 puna kapa, a 9000-9500 je samo reklama. To moze da da jedna krava od nekoliko stotina i to u nekim posebnim uslovima u uzgajanja i ishrane.