JKP "NOVOSADSKA toplana" postaje sve značajniji proizvođač struje. Ovo gradsko preduzeće, koje je prošle godine privelo kraju izgradnju kogeneracionog postrojenja u jednoj od svojih toplana i tako proizvelo dovoljno struje za snabdevanje 18.000 domaćinstava, kako je najavio Dobrosav Arsović, direktor ovog preduzeća, i ove godine će, u izgradnju sličnog postrojenja, iz vlastite kase, uložiti 500 miliona dinara.

Pročitajte još: Novi Sad: Grejanje i bez subvencija

"Toplana", kako objašnjava Arsović, kontinuirano radi na modernizaciji tehničkog sistema bez obzira na to da li traje grejna sezona, a najaktuelnije su, ove godine, priprema projekta izgradnje kogeneracionog postrojenja na Toplani "Jug", instalisane snage četiri megavata.

- Koncept kogeneracionog postrojenja na "Jugu" je gotovo isti kao onog, lane izgrađenog na Toplani "Zapad" - objašnjava Arsović. - Za godinu dana ova elektrana je proizvela 76 miliona kilovat-časova električne i 77 miliona kilovat-časova toplotne energije. To je količina "zelene" energije dovoljna za snabdevanje strujom oko 18.000 domaćinstava.

Pročitajte još: Novi Sad tesan za automobile

Period povrata investicije u postrojenje na Toplani "Zapad", koja je iznosila 6,3 miliona evra, kako objašnjava Arsović, jeste 18 meseci, pa to znači da će u aprilu ove godine u potpunosti biti vraćen uloženi novac.

- Najvažniji motiv za izgradnju još jednog kogeneracionog postrojenja jeste ideja da se u potpunosti iskoristi pogodnost Uredbe o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije - jasan je Arsović. - Naše preduzeće, naime, nastavlja da plasira struju u elektrodistributivnu mrežu po stimulisanoj ceni, kao povlašćeni proizvođač električne energije.

Ovim projektom, zadovoljan je Arosović, "Toplana" je postala lider, budući da je prva u Srbiji izgradila kogeneraciono postrojenje koje proizvodi značajnu količinu struje koja se plasira u elektrodistributivnu mrežu.

- Od prodaje struje, proizvedene iz kogeneracije, obezbediće se deo sredstava neophodnih za održavanje i unapređenje tehničkog sistema - kaže Arsović.

PODBARA, ROTKVARIJA, STARI GRAD

U PRIPREMI je i izgradnja novog kotla na Toplani "Istok", instalisane snage od 60 megavata, vrednog 325 miliona dinara. I ovaj projekat biće finansiran iz sredstava "Toplane".

- I to je u skladu sa konceptom razvoja toplifikacionog sistema grada - kaže Arsović. - Izgradnja novog kotla poboljšaće energetsku efikasnost i pouzdanost celog sistema, dok će grejanje u istočnom delu grada, na Podbari, Rotkvariji i u delu Starog grada biti još stabilnije, pogotovo pri veoma niskim temperaturama kada će ova toplana moći da radi autonomno.