Požarevac sedmi put najhumaniji u davanju krvi

D. NOVKOVIĆ

18. 12. 2017. u 17:02

Пожаревац седми пут најхуманији у давању крви

Zoran Antanasković,Priznanje koje je dodeljeno Požarevcu , Dragoslav Stević

Uručeno tradicionalno priznanje za najuspešnije davaoce krvi u Srbiji

Na tradicionalnom novogodišnjem prijemu u Skupštini grada Beograda, Institut za transfuziju krvi Srbije uručio je priznanje Požarevcu, jer je već sedmu godinu zaredom najuspešniji grad u Srbiji u davanju krvi. Najzaslužniji za ovakvo priznanje su dugogodišnji, višestruki davaoci, koji svojom humanošću spasavaju živote povređenih i bolesnih. Među njima prednjači Zoran Antanasković (49) iz Požarevca, radnik termoelektrane "Kostolac B", koji je do sada dao krv čak 119 puta.

- Prvi put krv sam dao čim sam postao punoletan, i to tokom služenja vojnog roka u Somboru. Koliko je davanje krvi važno, uverio sam se i kad je, pre deset godina, ona bila potrebna mom sinu Stefanu (20), koji je pao sa bicikla i zadobio povredu slezine. Zahvaljujući davaocima, bolnica je imala dovoljne rezerve krvi neophodne da bi se nad mojim sinom obavila operacija - kaže Zoran, koji je i predsednik Udruženja davalaca krvi u TE-KO "Kostolac".

Osim Zorana, krv je više puta dala i njegova supruga, kao i sva trojica njihovih sinova: Ilija (23), Miroslav (22) i Stefan (20). Takođe, on i supruga i dva starija sina su i donori organa. Za svoju humanost, Zoran je do sada osvojio sva priznanja koja redovno dodeljuju Crveni krst Srbije i Požarevca. Među rekorderima u davanju krvi je i penzioner Dragoljub Stević (69), koji je do sada dao krv 105 puta. Iako je zdrav i spreman za dalja učešća u akcijama, zbog svojih godina on više ne može da bude davalac.

Beneficije

ZBOG svoje humanosti, višestruki davaoci krvi imaju pravo na određene beneficije. Ako su zaposleni, njima sleduju dva slobodna dana, a oslobođeni su i plaćanja participacije kod lekara. Takođe, imaju pravo i na 50 odsto umanjenu cenu za kupovinu lekova sa pozitivne liste.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SASA

18.12.2017. 22:57

Kraj je takav sa cistim vazduhom i ljudima sa viskom krvi pa smo zato peti put za redom rekorderi kod policije kad rade alko test.