Morava kao smetlište

Z. GLIGORIJEVIĆ

02. 08. 2017. u 07:22

Морава као сметлиште

"KOMŠIJA" Nikolić pored otpada sa živinarskih farmi / Foto: Zorica Gligorijević

"Divlje" deponije nadomak Jagodine slute na ekološku katastrofu. Meštane godinama niko ne želi da zaštiti od nesnosnog smrada

ŽITELjIMA naselja Sanpas Dibona, na obali Morave u Ribaru nadomak Jagodine, život zagorčavaju nelegalne deponije s druge strane korita reke. Pored toga što se zagađuje priroda, ljudi su ogorčeni i zbog činjenice da ih već pet-šest godina guši nesnosan smrad, a kažu i da sve teže uspevaju da se odbrane od muva zunzara.

Jedna takva deponija se nalazi baš naspram njihovog naselja, a još desetak ih je nešto dalje, s druge strane regionalnog puta. Meštani kažu da se tamo baca izmet sa živinarskih farmi pomešan sa strugotinom, uz fekalne tečnosti i drugi otpad, pa su se više puta obraćali Komunalnoj inspekciji, ali niko od nadležnih nije reagovao.

- Ovo je ekološka katastrofa. Zemlja upija sav taj otpad, a u blizini je izvorište sa kojeg se čitava Jagodina snabdeva vodom... Viđao sam kako Moravom plove životinjski leševi, plastične flaše, kese... - veli Dragan Nikolić, koji se sada kaje što je deviznu ušteđevinu, sa suprugom Smiljom, uložio u kuću kraj reke, nameran da uživa u prirodi.

Dušanka Ivanović u ovom naselju živi već četvrt veka i njena kuća je najbliža "divljoj" deponiji. Kaže, nekada je Sanpas Dibona bila vikend-naselje, ali duže od dve decenije u njoj je stalno naseljeno pedesetak domaćinstava.

Šef jagodinskih inspekcija Dragan Ilić kaže da on ne može da odgovori na pitanja koja se odnose na nelegalne deponije, pa nas upućuje na lokalnu samoupravu. Iako su nam tamo tražili da im pitanja za kabinet dostavimo elektronskom poštom - što smo i učiniji 24. jula - odgovor još nismo dobili.


BRUKA

NEBOJŠA Lazić (na slici) pre dve godine je kupio plac od 17,5 ari, sa sve kućom, kako bi od ranog proleća do kasne jeseni uzgajao cveće. Sada smatra da je njemu najgore, jer ne može nigde da se skloni, već po čitav dan mora da bude u bašti...

- Jednom sam zvao inspekciju zbog toga što je neko prosuo dvadesetak kamiona šuta na samoj obali Morave. Inspekcija nije došla, ali se, kao da mu je neko dojavio, pojavio čovek koji je buldožerom sav otpad gurnuo u reku - svedoči Lazić.

* DOKAZ Jedna od desetak nelegalnih deponija kraj Jagodine / OČAJNA Dušanka Ivanović / Foto: Zorica Gligorijević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Marko

02.08.2017. 07:52

Šta je čudno. Odavno inspekcija u jagodini ne radi svoj posao!Tamo je divlji zapad. Rodjak mi pricao čak da im tamošnji pww naplaćuje iznošenje djubreta,a nigde u naselju nemaju kontenjer, čak su se i zalili da im daju kante ili dzakove,ali ništa. Cak im nisu odredili mesto na koje da stave svoje kante i dzakove da kamion izbaci smeće... Nisam mogao da verujem.Srbija 21 vek.

Milanko Kraljevo

02.08.2017. 09:53

Kazu zvanicnici da nam EU nije toliko vazna da bi samo bili u tom drustvu-zajednici nego da zbog svog opsteg dobra prihvatimo standarde civilizovanog zivota.Da,samo kako,s kim i kada?Iz dana u dan ,sto se ekologije tice,u Srbiji je sve gore i gore.Primer,Usca,varosice na 50-om kilometru od Kraljeva ka Raski,gde se celokupna kanalizacija godinama direktno izliva u Studenicu,reku koja je do pre par godina bila jedna od najcistijih nasih reka.Nikom nista,niko da zaustavi katastrofu.

Лаки Топаловић

02.08.2017. 09:58

Имена, презимена, фотографије... Објавити. А инспекције? Па то је легло корупције.

Дејан

02.08.2017. 10:23

Сигурно за ова сметлишта по србији су нам криви странци?Дали и то не можемо и нисмо способни као држава да уредимо и народу свест о екологији и животној средини изменимо?Онда и нисмо држава.

HoGaR425

02.08.2017. 11:25

..nije tu samo drzava kriva,jeste,ali nije samo drzava...evo u mom mestu (da ne imenujem sad) ..postoji velika tabla NE BACAJTE SMECE..cak je stavljena i rampa da ne bi moglo da se pridje....rampa je isecena brusilicom,a znak je zatrpan smecem do pola! Takav smo ti mi narod..samo da nije kod mene u dvoristu...

Dragan

02.08.2017. 13:51

Po selima oko Čačka, kad neko ima veću količinu đubreta, to obavezno završi u Moravi. "Teraju to u Moravu" ili "baci u potok" najčešći su "saveti" kad se radi o đubretu. Kad počnu deca od vrtića da se uče da nebacaju smeće svuda i kad u svim selima bude kontejnera i počne da se udara po džepu prestupnika, biće bolje.

navin

02.08.2017. 16:08

Kako rece debeljko pre neku godinu: " Jagodini ne trebaju komunalni policajci. Jagodinci su dovoljno svesni..."

Nn

02.08.2017. 22:10

@Rade - Ne samo morava, skoro sve reke su zagadjene. Ko namJe kriv za to???? Nije valjda zapad I tamo neki.