PRITISNUTI nemaštinom u grčevitoj borbi da porodici obezbede kakav-takav prihod i sigurnost, Novosađani se ne ustručavaju da zakucaju na vrata Centra za socijalni rad i zatraže novčanu pomoć. Od početka godine podneto je 805 zahteva najugroženijih sugrađana, a koliko će ih biti narednih meseci, nezahvalno je prognozirati.

U protekloj godini, po rečima Ružice Zećirović Srbljin, rukovodioca Kancelarije za materijalna davanja CSR, bilo je 5.006 porodica - korisnika ove vrste socijalne pomoći, sa 12.021 članom. Od tog broja, dece, uzrasta do 17 godina, bilo je 4.644, mladih od 18 do 25 godina 1.063, dok je odraslih, od 26 do 64 godine, bilo najviše - 5.957. Kada je reč o sugrađanima starijim od 65 godina, novčanu pomoć je u protekloj godini koristilo 357.

- Od 2015. godine, broj zahteva za novčanu socijalnu pomoć se blago smanjuje - napominje Ružica Zećirović Srbljin, ilustrujući to podatkom da su te godine imali 12.177 korisnika, a godinu dana ranije 12.405.

Ko traži tu vrstu "socijale", pravila nema. Centru se obraćaju mladi nezaposleni, fakultetski obrazovani, radno sposobni proglašeni tehnološkim viškom, kao i stariji Novosađani sa najnižim primanjima. Među 12.021 korisnika, njih oko 2.000 ima srednje, više ili visoko obrazovanje.

Valja podsetiti na to da korisnici novčane pomoći ostvaruju i subvencije na komunalne usluge, električnu energiju i prevoz u gradskom saobraćaju. Primaoci novčane potpore CSR imaju pravo i na besplatan obrok u Narodnoj kuhinji Crvenog krsta, gde se svakog radnog dana podeli 600 kuvanih obroka na dva punkta: u Futoškoj 14, gde se podeli 336 porcija, i u Futoškoj 67, gde se u klubu penzionera "Olga Petrov" podeli 264 obroka.

- Mesečno distribuiramo 800 lanč-paketa za korisnike iz prigradskih naselja - navode u gradskoj organizaciji Crvenog krsta. - To je duplo više nego pre četiri godine.

Hranu na kućnu adresu svakodnevno dobije petnaestak sugrađana, koji zbog starosti i bolesti ne mogu sami da dođu po obrok. Korisnici u Narodnoj kuhinji svakog dana dobiju pola litre kuvanog obroka, veknu hleba od 300 grama, i mnogima je to jedini siguran obrok.

JEDNOKRATNA POMOĆ

JEDNOKRATNU novčanu pomoć zatražilo je 4.193 građana, a oni koji su se obratili Centru za socijalni rad su različite starosne dobi od 18 do 90 godina.

- Najviše ih je koji traže pomoć za kupovinu životnih namirnica, za troškove lečenja, kupovinu lekova i ogreva - predočava Ružica Zećirović Srbljin. - U 2016. pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica ostvarilo je 413 sugrađana.