EPARHIJA šabačka će u ovoj godini obeležiti pola veka od kada je za arhijereja SPC izabran sadašnji episkop Lavrentije (81), koji se zamonašio na drugoj godini Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Po završetku školovanja, bio je sveštenik na Kupresu, potom profesor Bogoslovije u manastiru Krka kraj Knina, a onda je - tokom majskog zasedanja Sabora SPC 1967. - izabran za episkopa moravičkog.

Godinama je bio vikarni episkop patrijarha srpskog Germana, a onda - duže od dve decenije - zadužen za zapadnu Evropu i Australiju, gde je podizao hramove, ali i mirio zavađenu braću u rasejanju, te značajno doprineo prevazilaženju sada već čuvenog raskola. Krajem osamdesetih godina minulog veka, Sabor Srpske pravoslavne crkve ga je izabrao za episkopa šabačko-valjevskog.

Vladika Lavrentije, inače, jedini arhijerej čija je eparhija - na njegov zahtev i molbu - podeljenja na dve: valjevsku i šabačku, na čijem čelu je on ostao i najzaslužniji je za kanonizaciju vladike Nikolaja Velimirovića i oca Justina Popovića. Zahvaljujući njemu, u rodni Lelić, odnosno tamošnji manastir, prenete su mošti vladike Nikolaja u čiju je čast podigao manastir Soko kod Ljubovije, te štampao sva njegova dela u zemlji i rasejanju...

- Imao sam čast da mi je vladika Lavrentije bio profesor Bogoslovije tokom školovanja u manastiru Krka, pa mi je drago što je naša izdavačka kuća nazvana "Glas crkve", upravo uz njegov blagoslov, samo lane objavila više od 400.000 primeraka knjiga, od kojih je više od polovine darovano učenicima, studentima i verujućem narodu - kaže protođakon dr Ljubomir Ranković, predsednik Odbora za obeležavanje jubileja vladike Lavrentija, podsećajući na to da je ovaj duhovnik i ove godine naložio da polovina prihoda od manastirskih šuma, koje su vraćene Eparhiji, a radi se o iznosu od oko pet miliona dinara, bude podeljen za misionarski rad u crkvi, te stipendiranje vrednih studenata na osnovnim i doktorskim studijama, odnosno podsticaj porodicama koje imamu četvoro, petoro ili šestoro dece, a takvih je u ovom delu Srbije više od 50.

Iz eperhijske kase se redovno deli pomoć socijalno najugroženijima, a episkop je ove godine, ponovo - u svom domu, u Šapcu, povodom svoje slave Jovanjdana - ugostio nekoliko stotina vernika...

Zato i ne čudi što su, povodom vladike Lavrentija, u Eparhiji šabačkoj planirani mnogobrojni duhovni i kulturni sadržaji, a u tim svetkovinama će učestvovati najistaknutiji srpski intelektualci, državnici, akademici - sa verujućim narodom predvođenim patrijarhom srpskim Irinejom.