Od olovke vaja toranj u Pizi

Jelena Ilić

04. 12. 2016. u 08:11

Filip Stević pretvara grafit u minijaturne skulpture i planira usavršavanje

Од оловке ваја торањ у Пизи

Filip Stević

PETNAESTOGODIŠNJI Filip Stević iz Smedereva pravi umetnička dela na vrhu olovke. Ovaj dečak od srca grafitnih olovaka vaja minijaturne skulpture, nadajući se da će jednoga dana biti pravi majstor u ovom neobičnom stvaralaštvu.

Većina tinejdžera ne zna šta će biti kad poraste. Filip Stević, međutim, i te kako zna. Teži da postane skulptor u grafitu i, za svoje godine, pokazuje zavidan talenat.

"Grafitna fantazija" ovom dečaku dogodila se nenadano, pre dve godine, kada su ga iznenadila i oduševila neobična remek-dela koje na olovkama pravi Amerikanac Dalton Geti.

- Počeo sam sasvim slučajno kada sam na internetu video radove Daltona Getija, koji se najduže bavi ovom umetnošću, već 2,5 decenije. Inspiraciju sam kasnije dobio i od Jasenka Đorđevića iz Tuzle. Nikad nisam video ništo slično, i privuklo me je što na tako malu površinu stane čitava jedna skulptura - kaže Filip.

Ovaj daroviti dečak kaže da je posebnost veštine i u tome jer se olovka oduvek koristila kao alat za izradu umetnosti, a sada je materijal od koga se pravi umetničko delo.

IZLOŽBE NA NETU IAKO početnik, Filip veoma ozbiljno shvata svoj rad. Dok čeka prvu samostalnu izložbu, koristi prednosti globalne mreže. Ima fejbuk-profil "Filip Stević ART", gde "izlaže" radove. Tako su o njemu čuli i van granica Srbije, dok mnogi u rodnom Smederevu ne znaju za neobični hobi.

Prvo grafitno srce za vežbanje bila je prastara dedina stolarska olovka, koju je pronašao davno odbačenu u podrumu. Posle su stigle nove olovke, i sati neumornog pokušavanja da grafit pretvori u majušnu skulpturu.

- Nije nimalo lako, jer se radi o minijaturi. Treba dosta strpljenja, koncentracije, talenta, ideja i vremena. Malo nepažnje, i grafit puca - kaže Filip. - Jedan rad nekad uradim brzo, a nekad mi treba dosta vremena. Zavisi od skulpture i detalja. To je otprilike od tri sata pa nekad i dva-tri dana.

Filipovi radovi su raznovrsni - od azbuke i šrafova, muzičkih instrumenata, životinja, preko raznih drugih predmeta. Ideje su, kaže, svuda oko njega, potrebno je samo prionuti na grafit.

Tako je od srca grafita izvajao toranj u Pizi i kule Smederevske tvrđave. Borba za pravdu izrodila je pesnicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

milija suzović

04.12.2016. 10:51

Filipe napred,da se ponosimo tobom uskoro.To ti želi deda Milija od srca kao svima našim klincima i klincezama.