Novi Sad: Otkaz za uzbunjivača

Lj. PRERADOVIĆ

12. 06. 2014. u 19:20

Predavač Visoke poslovne škole, usred ispitnog roka, ostao bez posla. Jelena Damnjanović Simić: Odmazda jer sam prijavila mahinacije!

UOČI ispitnog roka, profesor dr Jelena Damnjanović Simić, predavač nekoliko predmeta u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu, ostala je bez posla u toj obrazovnoj ustanovi. Ona tvrdi da je otkaz usledio posle obaveštenja prosleđenog upravi škole da joj je Agencija za borbu protiv korupcije dodelila status uzbunjivača.

Škola je, ističe prof. Damnjanović Simić, 30. maja obaveštena o statusu koji joj je dodelila Agencija za borbu protiv korupcije, a odluka o otkazu je stupila na snagu 2. juna, kada joj je rešenje i uručeno. Za navedene razloge, da je učinila teže povrede radnih obaveza i dužnosti i da nije dolazila na posao, tvrdi da nisu tačni.

Ne želeći da, kako kaže, žmuri pred nepravilnostima koje se dešavaju u Visokoj poslovnoj školi, profesorka Damnjanović Simić je odlučila da javno progovori, te se 20. maja obratila i Agenciji za borbu protiv korupcije, koja joj je posle provera, dodelila status uzbunjivača.

- U Agenciji su već imali izvesnu dokumentaciju o mahinacijama u školi, na koje su, osim mene, ukazali još neki profesori - tvrdi prof. Damnjanović Simić, dodajući da je upozoravala i na to da je bivšeg direktora Radovana Tomića na toj funkciji zamenila njegova supruga Dragica Tomić, promenom uslova konkursa, i da su njih dvoje oštetili školu.

Ona dalje ističe, da je rešenje o otkazu, zapravo, odmazda, jer se usudila da se obrati Agenciji za borbu protiv korupcije.

- Po rasporedu za ispite, objavljenom 26. maja, dakle, kada škola još nije bila obaveštena o mom statusu uzbunjivača, navedeno je da je polaganje mojih predmeta 26. i 30. juna - predočava naša sagovornica, napominjući da je jedini profesor na smeru trgovine, i da predaje nekoliko predmeta. - Pitanje je kako će ih studenti polagati, jer sam otpuštena usred ispitnog roka. Nisam jedina koja je ukazala na probleme, to su pre mene činile i druge kolege, čiju podršku imam.

Direktorka škole, dr Dragica Tomić, međutim, ističe da je Izvršni odbor sindikalne organizacije škole, 9. maja dao mišljenje da dr Jelena Simić, koja živi u Beogradu i dolazila je jednom nedeljno ili čak nije dolazila ni jednom nedeljno u školu, nije poštovala svoje radne obaveze.

- Posle mišljenja Sindikata, 12. maja je doneto rešenje o otkazu ugovora o radu, zbog učinjenih težih povreda radnih obaveza i dužnosti - navodi razloge direktorka Tomić. - Otkaz nije uručen odmah jer je dr Jelena Simić bila na bolovanju od 14. do 28. maja, a u školi se posle bolovanja prvi put pojavila 2. juna, kada joj je otkaz uručen. Obaveštenje o statusu uzbunjivača je u školu stiglo 30. maja. Ovaj slučaj je jasan i za školu je proces završen.


OBRAĆALI SE MNOGIMA

PROFESORI Visoke poslovne škole strukovnih studija, želeći da, kako kaže naša sagovornica, skrenu pažnju države na ono što se dešava u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi, obraćali su se mnogima.

- Pre tri meseca se grupa profesora obratila Pokrajinskom sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj, tražeći da sve ispitaju i reaguju, ali do danas ništa nije učinjeno, niti nam je odgovoreno - ističe prof. Damnjanović Simić. - Sve što je prezentovano Agenciji za borbu protiv korupcije, prosleđeno je i Pokrajinskom sekreterijatu za nauku i tehnološki razvoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

bre bre

12.06.2014. 20:29

Podhitno vratiti je na posao , a onom koji joj je dao otkaz doživotno zabraniti da se bavi prosvetnim radom, jer to su ti paraziti koji poštenim ljudima daju otkaze .