Jagodina: Obnova grobnice nekadašnjeg premijera

G. J.

02. 02. 2013. u 06:25

Prihvaćena incijativa građana za obnovu grobnice Stefana Mihajlovića. Grobna crkva premijera Srbije u 19. veku zapaljena pre tri decenije

JAGODINA - Posle mnogobrojnih insistiranja i pisama građana, komunalno preduzeće „Standard“ pokrenuće inicijativu za restauraciju oskrnavljene grobnice Stefana Stevče Mihajlovića (1806-1888), srpskog premijera iz 19. veka, ali i obnovu grobnih mesta poznatih i zaslužnih Jagodinaca.

- Reč je o jedinoj grobnici na jagodinskom groblju, koja je pod zaštitom države, pa želimo da rekonstruišemo grobnu crkvu premijera Stevče Mihajlovića, koja je oskrnavljena još pre više od tri decenije. Tada je obijena i razvaljena, a posle lupanja mozaika i zapaljena je iznutra. Od tada, to je stecište narkomana i pijanaca... Čistimo i sređujemo koliko možemo, preko dana, za noćne sate uveli smo portirsku službu, ali bez dozvole Zavoda za zaštitu spomenika ne smemo ni kamen da pomerimo sa crvke - objašnjava rukovodilac Radne jedinice „Groblje“, u sastavu JKP „Standard“, Miroslav Stanojević.

Kako saznajemo, iz ovog kolektiva nekoliko puta su od pomenutog Zavoda zahtevali da uradi projekt i nadgleda radove na grobnoj crkvi Stevče Mihajlovića, ali nadležni se nisu oglašavali.

- Poslednji put, pre nekoliko godina, stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika u Kragujevcu slikali su ovaj objekt, ali se nadalje ništa nije dešavalo. Kad bi bar dobili od njih projekt i odobrenje za rekonstrukciju, sami bi angažovali građevinsku operativu i nekako sakupili novac - kaže Stanojević.

Inače, po procenama građevinskih stručnjaka, rekonstrukcija grobne crkve koštala bi oko dve i po miliona dinara, jer ne samo što je iznutra polupana i zapaljena, već je i njena spoljašnjost urušena, a iz krova niču stabla bora i jele.

BURNA KARIJERA

POD knjazom Milošem, Stevča Mihajlovićje bio carinski činovnik, a za vreme prve vladavinekneza Mihaila- okružni načelnik. Tokom Vučićevebune u korist ustavobranitelja, 1842, pokušava da vojskom pomogne knezu, ali bez uspeha... Za vreme kneza Aleksandra Karađorđevića, u Jagodini se bavio trgovinom. NaSvetoandrejskoj skupštini,1858, bio je čelnik obrenovićevaca i predvodnik delegacije koja od kneza Aleksandra traži abdikaciju. Po Miloševom povratku, dve godine kasnije, postaje predsednik Saveta, dok je pod Mihailom u - penziji. Ipak, 1875, Mihajlović postaje predsednik vlade, kao igodinu kasnije, a ovaj drugi Stevčin „kabinet“ ostaće upamćen po tome što je vodio oba oslobodilačka rata sa Turskom, i doveo Srbiju do teritorijalnog proširenja i nezavisnosti na Berlinskom kongresu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije