Bor: Amerikanci pronašli ležište sa 12 procenata bakra u rudi

Lj. TRIFUNOVIĆ

29. 10. 2012. u 20:55

Бор: Американци пронашли лежиште са 12 процената бакра у руди
Američka kompanija „Friport Mek Moran“ u Boru pronašla ležište sa 12 procenata bakra u rudi. Ima bušotina i sa neverovatnih 20 odsto metala. Sada se otkopava ona sa 0,4 procenta

Nakon što je američka kompanija „Friport Mek Moran“ u okolini borskog aerodroma pronašla novo ležište bakra, budućnost rudarstva na ovim prostorima se više ne dovodi u pitanje. Amerikanci su, na osnovu dve bušotine, ispod sloja sedimenata, ušli pravo u masivno ležište bakra, u kome sadržaj tog metala varira, u proseku - od 10 do 12 procenata, dok ima „partija“ u kojima sadržaj bakra dostiže i neverovatnih 20 odsto u rudi.

U borskim i majdanpečkim rudnicima sada se, primera radi, otkopava ruda sa najviše 0,4 odsto bakra, dok podaci kazuju da su ležišta crvenog metala sa jednim procentom u rudi - profitabilna.

Iako prvi rezultati odsto govore da su Amerikanci uboli „bingo“, i da je kvalitet rude koju su pronašli gotovo istovetan onom koji je 1902. godine ovde pronašao srpski industrijalac Đorđe Vajfert, tek će buduća istraživanja, koja mogu potrajati i nekoliko godina, pokazati da li taj procenat bakra prate i odgovarajuće količine rude, koje bi garantovale otvaranje i eksploataciju novog rudnika bakra.

Ono što je zasada izvesno, jeste podatak da zona Timočkog magmatskog kompleksa, kako se, geološkim rečnikom, naziva ovaj kraj, predstavlja najveći rudni potencijal u Srbiji. Tako je, nedavno, kanadska kompanija „Avala risoris“, na lokalitetu Bigar hil, na planini Crni vrh, nedaleko od Bora, uokvirila ležište sa 38 miliona tona rude, iz koje je moguće izvući 48 tona zlata.

“BORSKA REKA“ ČEKA RUDARE Predstavnici „Friporta“ su menadžmentu RTB dostavili i ponudu za strateško partnerstvo oko zajedničke eksploatacije najperspektivnijeg borskog ležišta Borska reka, koje počinje na dubini od jednog kilometra i širi se sa povećanjem dubine. Amerikanci su ponudili da investiraju u geološka istraživanja tog ležišta i da, ukoliko rezultati budu pozitivni, imaju 70 odsto akcija u budućem rudniku, ali je vrh borskog Kombinata bakra tu ponudu ocenio kao neprihvatljivu.

Kanađani su okončali istraživanja i na crnovrškom lokalitetu Kraku pešter, gde su napravili 16.000 metara bušotina. Sledeći korak je izračunavanje bilansa zlata na tom potezu, koje će, na osnovu rezultata iz bušotina, za „Avalu“ obaviti konsultantska kuća AMC, iz Velike Britanije.

- Ovo je još jedan pozitivan korak ka našem cilju - da otkrića do kojih smo došli istraživanjima pretvorimo u ekonomski isplativ projekat - kazao je Džastin van der Torn, direktor istraživanja u „Avali“. - Imajući u vidu da smo mi istraživačka kompanija, naš je cilj da otkrijemo mineralne resurse i definišemo ih u smislu ekonomskog potencijala, za moguću rudnu ekspoloataciju.

S druge strane, ni geolozi iz Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ ne sede skrštenih ruku. Oni su, tokom prošle i ove godine, obavili 42 kilometra bušotina i na lokalitetu Kriveljski kamen, i otkrili ležište od 50 miliona tona rude bakra i zlata.

- Na osnovu dosadašnjih saznanja, možemo da govorimo o rezervama od 50 miliona tona rude od kojih se u 30 miliona tona može odmah ući klasičnim površinskim kopom - reči su Trajče Tončića, rukovodioca Sektora za geologiju u RTB „Bor“.

- Kako je projekat tek na polovini realizacije, možemo očekivati najmanje još toliko rude. Srednji sadržaj bakra u rudi je nešto iznad 0,3 odsto, a zlata oko 0,1 gram po toni, s tim što je taj plemeniti metal ovde vrlo neravnomerno raspoređen. Konkretno, u nekim bušotinama na periferiji ležišta, gde nije bilo bakra, zlato je išlo od 10 do 30 grama po toni rude u intervalima od tri do pet metara. Pošto se u pogledu zlata ovde očigledno mogu očekivati iznenađenja, nastojaćemo da istraživanjima u narednom periodu rešimo sve te nedoumice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Jabre

29.10.2012. 23:20

Džaba sve kad će sav kapital iz zemlje, ajde da odkopamo tu rudu pa napravimo kablove, jer kablovi su uvek potrebni a ima i drugih stvari, kao što su bakreni lonci i slične stvari pa da i Srbija nešto zaradi od te rude.

Alex Miles

31.10.2012. 03:23

@Jabre - Sve dok vi dangubite po kaficima, nema teorije da vi napravite cak i bakrenu cackalicu a kamoli bakreni lonac. Ajde Jabre, pokazi im kako se to radi, kad se jednoga dana batalis tastature.

MilosBg

29.10.2012. 23:52

A sta ima Srbija od toga sto ce Amerikanci i Kanadjani da vade srpske rude? Baksis za konobare i prostitutke? Kad Srbin bude iskopavao rudu a Srbija prodavale metale i prefabrikate - to ce biti uspeh a ne clanci kao ovaj sto upravo procitah. Ovo je cista tuga i sramota!

Alex Miles

30.10.2012. 02:40

Samo vi sada pozovite Kosturicu sa njegovim nebuloznim idejama, pa da sve to padne u "vodu".

nadničar

30.10.2012. 07:31

Naši radnici mogu samo da nadniče,pošto je sve rasprodato strancima.Profit će se izneti iz zemlje,umesto da se ulaže u infrastrukturu ,kulturu ,sport.... Srbija je već postala zemlja nadničara i to vrlološe plaćenih.

Mister No

30.10.2012. 09:36

Ljudi, ne komentarišite ako ne znate... prvo, ovo je još uvek u fazi istraživanja. Tačno je da su dve bušotine izuzetno pozitivne, ali to je još uvek malo da bi se moglo pričati o ozbiljnim rezervama. Drugo, ležište su pronašli naši inženjeri geologije, ruda će se prerađivati i izvoziti iz Srbije, država itekako ima profit od ovoga kao i svi građani. Prvo razmislite pre nego što komentarišete.

Maksic

30.10.2012. 16:14

@Mister No - A ti prvo procitaj clanak pazljivo. "Amerikanci galantno ponudili Srbiji 30% akcija u americkom rudniku u Srbiji". Ponudi ti njima 35% akcija u njihovoj Koka-Koli i Diznilendu pa vidi kako ces se provesti

stevica

07.06.2015. 08:32

@Mister No - Ajde i ti ponovo na citanje .Ponuda je odbacena od strane Srba.

Mlax

30.10.2012. 10:13

I Afrika ima dijamante, pa šta joj vrijedi. Koreja i Japan nemaju nikakvih resursa pa su bogati. Prerađivačka industrija, visoka tehnologija....

NarodNaRasprodaji

30.10.2012. 16:17

@Mlax - Zato sto i u Africi dijamante, zlato i naftu vade svi samo ne Afrikanci ( isto kao kod nas). Afrika je dobar prozor u nasu buducnost ako nastavimo da rasprodajemo zemlju kao razmazeni naslednik-neradnik.

Dušan

30.10.2012. 10:49

Ljudi, nema država para za ovakva istraživanja, ali se dobro osigurala... u to budite sigurni. Inače, u svim stranim kompanijama ovde rade naši ljudi! Raspitajte se samo koliko ljudi iz Bora izdržava porodice od svih ovih istraživanja i koliko samo ta opština ima korist od toga. I RTB je državna firma, pa duguje za struju i ostalo milione... i nikome ništa, to niko neće da kaže, nego nam svima smetaju "stranci".

PametUGlavu

30.10.2012. 16:11

@Dušan - Prepisi ti svoju kucu i njivu strancima pa budi srecan kad ti daju minimalac da radis na "njihovoj" njivi i jeftino da zivis u "njihovom" potkrovlju. To je jednako pametno kao ovo sto nama savetujes. Ako dovoljno ustedite, tvoji unuci ce mozda otkupiti imanje nazad

Jabre

30.10.2012. 19:17

@Dušan - Pa i u Africi puno porodica živi od rudnika dijamanata, zlata i platine a zarađuju nekoliko centi na sat. Ponekad moraju da pozajme par centi da kupe koren da mogu nedelju dana da jedu ali šta je tu je. A u Aziji deca prave Ipad za 1 cent na sat, ali zarađuju i njihove porodice žive od toga.

Realista

30.10.2012. 21:49

Zar zaista mislite da nasim geolozima sve ovo nije bilo poznato decenijama unazad? Rapsitajte se malo gde jei kako je nestal dokumentacija iz "Geozavoda"? Ovo je nalzenje"rupe na saksiji" Takva nalazista su strateska i cuvaju se pos vaku cenu dokle god su isplativa ona "siromasnija"!! Ovo je najbrutalnija pljacka! Ko zna cime smo jos ucenjeni sta cenam jos nestai iz lepe namSrbije!

dragisa

31.10.2012. 09:29

konacno je otkrivena topla voda!? za ta lezista se zna vise od 50god. znaju moji borani tacno gde se sta nalazi i na kojoj dubini! a javnost nezna da se jedan horizont borske jame nalazi u blizini tog lezista! takodje srce borskog rudnika jos nije otkriveno a to borski strucnjaci svakodnevno istrazuju! i da napomenem da su istrazni radovi veoma skupi,a sta meni smeta , smeta mi sto su u boru englezi ,kanadjani australijanci i amerikanci otkrili ono sto borani znaju! bor ima odlican naucni potenc

dragisa

31.10.2012. 09:33

pitanje je da li se zna koje ukrao diskete iz borskog instituta za bakar, u kojima su bili svi podaci rudnih rezervi timockog basena! To je sustina istraznih radova danas otkrivanje istih! boranin iz Moskve