Radnici Duvanske industrije Niš: Preispitati privatizaciju

M. RISTOVIĆ

28. 09. 2012. u 20:56

Budžet oštećen za 387 miliona evra! Iz "Filip Morisa" demantuju

HOLANDSKA kompanija "Filip Moris internešenel" na račun budžeta Srbije nikada nije uplatila 387 miliona evra, za koliko je kupila Duvansku industriju Niš! Ovo šokantno saznanje iznose bivši radnici Fabrike duvana, koji su zatražili preispitivanje privatizacije DIN.

Tvrde da ne postoji "svift" dokaz o transferu deviza, pa javno pitaju gde su i kako silni milioni utrošeni? Dok u kompaniji "Filip Moris" tvrde da je ugovor ispoštovan, radnici ukazuju i da prodaja DIN nije bila "najuspešnija transakcija u ovom delu Evrope", kako su ocenjivali političari. Tvrde da je fabrika prodata ispod cene, a da su po raznim osnovama ošteđeni za više od 160 miliona evra. Septembra 2003. godine tadašnji direktor Agencije za privatizaciju Mirko Cvetković i predstavnik "Filip Morisa" za Evropu Žan-Klod Kunc, potpisali su u Beogradu ugovor o prodaji 66,45 odsto društvenog kapitala DIN. U ime Vlade, parafiranju su prisustvovali premijer Zoran Živković, ministri za privatizaciju i finansije Aleksandar Vlahović i Božidar Đelić, kao i američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri.

Prema ugovoru, "Filip Moris internešenel" je trebalo da uplati u budžet Srbije 387 miliona evra, da investira u fabriku 64,85 miliona i da za socijalni program obezbedi 59,11 miliona. Predviđeno je bilo i 7,07 miliona evra za dodatni socijalni program, uz obavezu države da taj iznos vrati kompaniji po isteku pet godina.

- Stvarna vrednost DIN u vreme privatizacije bila je preko 1,1 milijarde evra - predočava u ime bivših radnika Dragan Bogdanović, nekadašnji finansijski direktor. - I pored protivljenja sindikata, DIN je prodat za samo 387 miliona, čime su oštećeni Srbija, grad i radnici. Otpremnine radnicima su potom isplaćivane iz tekućeg priliva i dobiti.

UGOVOR NA UVID ZORAN Živković, koji je u vreme potpisivanja ugovora bio premijer Srbije, kaže za "Novosti" da je proces privatizacije Duvanske industrije Niš završen na najbolji mogući način. S druge strane, nekadašnji radnici tvrde da su došli u posed kupoprodajnog ugovora koji je bio proglašen državnom tajnom, jer je u njemu navedeno da pet godina ne sme da se obelodanjuju detalji. Spremni su da ugovor i ostalu dokumentaciju predaju nadležnima ako se pokrene postupak preispitivanja privatizacije DIN.

Fabrika u Nišu početkom devedesetih zapošljavala je preko 3.500 radnika. Imala je ugovore o saradnji sa nekoliko desetina hiljada individualnih proizvođača duvana sa prostora bivše Jugoslavije, koji su obezbeđivali 70 odsto sirovina, a deo duvana se čak i izvozio.

U međuvremenu, kako kažu, "Filip Moris" je degradirao i uništio proizvodnju na jugu Srbije od koje je živelo oko 20.000 porodica, a u fabrici je sada 700 radnika. O tog broja samo 230 koji su radili u vreme privatizacije.

- Kompanija nije ispunila obećanje dato Agenciji za privatizaciju o izgradnji fabrike čokolade "milka" i piva "miler" u krugu DIN - ističe Bogdanović. - Tražimo da se zvanično utvrdi ko je i kako vršio pritisak na niško pravosuđe da sve opravdane tužbe radnika i poljoprivrednih proizvođača budu presuđene u korist "Filip Morisa". Te presude su, kako tvrde, identične, diktirane iz Ambasade SAD u Beogradu i pune netačnih navoda i fraza.

Povodom zahteva bivših radnika da se preispita privatizacija DIN, kompanija "Filip Moris" je za "Novosti" saopštila da je u potpunosti ispunila obaveze iz ugovora.

- Svojim ulaganjima do danas smo višestruko premašili investicione planove, najavljene prilikom preuzimanja fabrike - navode u ovoj kompaniji. - O ovome postoje i zvanični izveštaji državnih ustanova, koji su dostupni javnosti i veoma lako proverljivi.

U "Filip Morisu" ukazuju i da su otvoreni da odgovaraju na sva pitanja u vezi sa poslovanjem i aktivnostima kompanije.

- Ali, odbijamo da učestvujemo u javnoj diskusiji u kojoj se polazi od neosnovanih i neozbiljnih tvrdnji neimenovanih izvora i otvoreno pokazuju namere da se senzacionalističkim pisanjem i plasiranjem neistina u medijima uruši ugled naše kompanije, i u vezi sa našim poslovanjem dovede u sumnju rad institucija i pravni poredak ove zemlje - navode u "Filip Morisu".


BOMBE ZBOG "MARLBORA"

BIVŠI radnici DIN ukazuju i da je njihova fabrika ratne 1999. bila bomardovana po nalogu "Filip Morisa", što je na pres konferenciji tada potvrdio i Džejmi Šej, portparol NATO.

Amerikanci su "procenili" da se u niškoj fabrici proizvodio falsifikovani "marlboro", koji se u ogromnim količinama potom preko Crne Gore švercovao za Italiju. Na taj način je bio ugrožen "Filip Moris", ali se i podrivala ekonomska moć Amerike, pa je DIN bombardovanjem trebalo da se obezvredi. Potom su je kupili za mali iznos.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Milos

29.09.2012. 17:26

Da ne zelite ponovo da Vam daju otpremnine, a postena Vam je bila dok niste potrosili pare?

neregistrovani

29.09.2012. 20:45

ispitati i koliko njih je prijavljeno koji rade na pakovanju cigareta, ljudi ne primaju plate a rade i po 12 sati, a sav novac odlazi u dzep "biznismena" iz Slovenije Marka Kavcica!!!!