Adamović svestan da brojni problemi muče srpski šah: Cilj je povratak velemajstora u nacionalni tim

S.Bajić

ponedeljak, 25. 05. 2020. u 21:12

Адамовић свестан да бројни проблеми муче српски шах: Циљ је повратак велемајстора у национални тим

Saša Adamović Foto: Privatna arhiva

Adamović: Prilikom primopredaje dužnosti, pored duga od 17 miliona dinara, nasledio sam i tada iskazan dug Svetskoj šahovskoj organizaciji (FIDE), od 70.000 evra i moraćemo da nađemo način da to reprogramiramo

PREDOČAVANjE kompletne situacije u Šahovskom savezu Srbije, Ministarstvu sporta i omladine, povratak naših najboljih velemajstora u nacionalni tim, vraćanje nagomilanih dugova, organizacija takmičenja čiji su termini odloženi zbog pandemije, izbor predsednika. To je redosled poteza Saše Adamovića, istoričara iz Novog Sada, dojučerašnjeg potpredsednika ŠSS, koji je po ostavci Dušana Cogoljevića, preuzeo funkciju čelnika srpskog saveza kao vršilac dužnosti.


- Obratićemo se resornom ministarstvu za pomoć - kaže Adamović, za "Novosti". - Prilikom primopredaje dužnosti, pored duga od 17 miliona dinara, nasledio sam i tada iskazan dug Svetskoj šahovskoj organizaciji (FIDE), od 70.000 evra i moraćemo da nađemo način da to reprogramiramo, kako bismo mogli da funkcionišemo. Takođe, u prethodnom periodu iz srpske kuće šaha nisu stizale pozitivne vesti pošto smo bili suočeni sa bojoktom naših najboljih velemajstora, koji su odbili da igraju za reprezentaciju. Zbog toga smo na Evropskom prvenstvu i Šahovskoj olimpijadi postigli rezultat koji ne odgovara renomeu srpskog šaha i cilj je vratiti ih u nacionalni tim.


U narednih 90 dana Adamovića očekuje i rešavanje termina otkazanih šahovskih aktivnosti, nacionalnog pojedinačnog šampionata, Prve muške i ženske lige Srbije i pitanje hoće li Evropski šampionat za kadete, kako je planirano, biti održan u decembu u Novom Sadu i, posebno, izbor novog rukovodstva.


- Radimo po našem Statutu i plan je da krajem jula upriličimo izbornu Skupštinu - kaže Adamović, koji slovi za jednog od kandidata za novog predsednika ŠSS. - Istina je da, kako stvari sada stoje, Šahovski savez Vojvodine mene predlaže za predsednika nacionalnog saveza. Međutim, sve je to još veoma sveže i smatram da je rano govoriti o tome ko bi bili kandidati.


PROŠAO ŠKOLU U ČURUGU

SAŠA Adamović je nosilac titule majstorskog kandidata, bio je omladinski prvak Novog Sada i reprezentativac Vojvodine a još kao dete, prošao je čuvenu šahovsku školu u Čurugu, koju je u to vreme vodio sada pokojni Boško Tucakov.

- U Upravnom odboru ŠSS, imenovan sam pre dve godine kao predstavnik ŠSV i bio potpredsednik našeg nacionalnog šahovskog saveza - potvrđuje Adamović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)