Beretić zabrinut za budućnost plivanja: Egzistencija nam je ugrožena!

S. Krstović

subota, 25. 04. 2020. u 08:12

Беретић забринут за будућност пливања: Егзистенција нам је угрожена!

Igor Beretić Foto: M. Vukadinović

Nadam se da će država, MOS, gradovi naći neko rešenje za ovu situaciju. Tražimo rešenje kako bi se posle ovolike pauze vratili na nivo per pandemije – priča selektor plivačke reprezentacije Srbije

BAZENI su zaključani, klubovi ne rade. Igor Beretić, selektor plivačke reprezentacije Srbije i strateg Vojvodine, i te kako je zabrinut za budućnost trofejnog sporta. Iskusni stručnjak se plaši da je ugrožena egzistencija i klubova i trenera.

- O tome i da ne pričam. Ovo je ogroman udarac za klubove, jer ne žive od Silađija ili Čelića, već od članirana, škola plivanja... Mi treneri smo svesni da ćemo možda morati da se odreknemo jedne ili dve plate, da bi se klubovi vratili u normalu. Sada je pitanje i da li će roditelji imati poverenje da vrate decu na plivanje. Mi smo zaista u velikoj opasnosti. Nadam se da će država, MOS, gradovi naći neko rešenje da se prebrodi ova situacija.

PROČITAJTE JOŠ: Ruska plivačica osmislila originalne treninge tokom karantina: Kuhinjski šank idealan prostor za vežbe (FOTO/VIDEO)

Beretić konstatuje da je sport stao, da je u najtežoj situaciji.

- I pored svega nadam se da ćemo imati dovoljno vremena da pripremimo plivače za velika takmičenja, jer ni za trenera nije dobro da radi pod pritiskom. Nemanje novca se lakše prebrodi bez imperativa rezultata - ističe Beretić.

Plivači se na razne načine dovijaju do ostanu u bilo kakvoj formi. Ali, kako ističe Beretić, svaka nedelja na "suvom" ih još više vraća unazad.

- Kao trener, u ovom trenutku analiziram period trenažnog procesa u poslednjih godinu dana, pogotovo sa Čabom Silađijem i Vukom Čelićem, koji su isplivali A olimpijsku normu. Prirodno, tražimo i rešenje kako bi se posle ovolike pauze vratili na nivo pre pandemije. Mi smo veoma specifičan sport i plivačima je potreban određeni period da bi se vratili makar u staru formu. Sada oni u stanu ili kući imaju po dva sata "suvog" treninga. Ali, na taj način želimo samo da smanjimo štetne efekte, jer bez rada u bazenu ne može da se napreduje - priča Beretić.

Iskusni stručnjak naglašava da plan rada posle pandemije zavisi od odluke LEN da li će se EP još jednom odložiti.

- Evropska federacija je EP u Budimpešti, koje je trebalo da se održi u maju, pomerila na avgust. Nije uradila kao što su organizatori Olimpijskih igara koji su se odlučili za iduću godinu. To je mnogo povoljnije i nadam se da će se EP pomeriti makar za kraj godine. Ne bi bilo dobro da ostane u avgustu, jer za 12 do 15 nedelja ne može da se dođe do forme - ističe Beretić.

PROČITAJTE JOŠ: Veslačko prvenstvo Evrope u Beogradu odloženo za septembar

Kormilar Srbije ističe i da sve zavisi od discipline do discipline.

 - Primera radi, Silađi će brže doći do forme, jer pliva 50 i 100 m prsno, nego Čelić na 800 m slobodno ili Crevarova na 400 m mešovito...

DVA MESECA DO "NULE"
BERETIĆ podvlači da plivači ne mogu za tren oka da se vrate na stari nivo.
- Potrebno je od pet nedelja do dva meseca da se vrate na "nulu", odnosno da dođu do tačke sa koje će moći napornim radom da se vrate u vrhunsku formu. Mnogo će zavisiti i od toga koliko je koji plivač preplivao kilometara u olimpijskom ciklusu, koliko je pravio pauze. Primera radi, plivač preko leta ima pasivan odmor od dve nedelje, a treće se polako vraća u ritam. Sada su oni već pet nedelja van bazena, što je previše - ističe Beretić.