Odmah pošto je Novak Đoković osvojio istorijski, osmi, trofej na Australijan openu, Rafael Nadal je izjavio kako bi voleo da se finale u Melburnu završilo slavljem Dominika Tima. Nekoliko nedelja kasnije ništa se u razmišljanju nekadašnjeg prvog tenisera sveta nije promenilo.

- To je čisto profesinalna stvar, i ne želim da krijem više. Isto tako, ako biste pitali Novaka da li bi više voleo da ja osvojim Rolan Garos ili Tim, verovatno će njegov odgovor glasiti – Dominik – rekao je Nadal i dodao:

- U ovom svetu ponekad živimo sa malo licemerja. Imam jako dobar odnos sa Dominikom, takođe i sa Đokovićem, međutim... Ako me pitate da li želim da Novak ima više grend slem pehara od mene, moj odgovor je – ne. To vam je realnost našeg nadmetanja, nije u pitanju da imate nešto protiv bilo koga, ili da imate neki čudan razlog za takav stav. Ako Đoković osvoji titulu, ja mu čestitam i idem na sledeći turnir, ali ako me pitate koga sam priželjkivao kao osvajača Australijan opena, da, hteo sam da to bude Dominik Tim - ponovio je Rafa Nadal.