TENISKI kompleks na "Rolan Garosu" je usred metamorfoze. Poslednjih godina sprovedene su izmene koje su ovih dana najvidljivije. Nedavno je inaugurisan novi teren "Simon Matje", potpuno je renoviran centralni stadion "Filip Šatrije", a otvoreno je nekoliko novih, modernih sporednih terena.


Francuska teniska federacija je 2011. godine odlučila da osavremeni i uredi kompleks i napravi više mesta za publiku na Rolan Garosu. Neko vreme je čak opcija bila i potpuna promena lokacije, ka severnom predgrađu, ali je ipak pala odluka da se izvrše izmene na postojećoj adresi. Dugo je bilo problema i sa širenjem na okolnu Botaničku baštu, ali je, konačno, i to rešeno.


PROČITAJTE JOŠ: Đoković: Sve sam bliži maksimumu

POKRETNI KROV DOGODINE CENTRALNI stadion će u potpunosti biti gotov tek dogodine, kada bude završena izgradnja pokretnog krova, što će, konačno, omogućiti da se i u Parizu igra po kiši ili noću. Metalna konstrukcija koja će nositi krov ima težinu polovine Ajfelove kule. Zbog svega je srušen i pres-centar, koji je privremeno premešten u Muzej Rolan Garosa, pre nego što sledeće godine na "Šatrijeu" bude izgrađen novi.


Svakako najveća promena je otvaranje stadiona "Simon Matje", koji nosi ime po najboljoj francuskoj teniserki tridesetih godina prošlog veka i drugoj najuspešnijoj u istoriji posle Suzan Lenglen. Treći po veličini na kompleksu, kapaciteta pet hiljada mesta, predstavlja biser moderne tehnologije. Delimično je ukopan u zemlju, a okružen je, pod staklom oko tribina, retkim biljkama, jedinstvenim vegetativnim ekosistemom na svetu. Oko stadiona se, u preostalom delu Botaničke bašte, svuda naokolo nalazi flora iz tropske zone Južne Amerike, iz Afrike, Australije i sa jugoistoka Azije.


U okviru Rolan Garosa, u neposrednoj blizini novog stadiona, nalazi se i obnovljena stara zgrada Oranžerije, odnosno Zimske bašte, izgrađene 1898. godine, u kojoj se sada održavaju različite svečanosti, uključujući i žrebanje za glavni turnir. Ona je obnovljena prošle godine, kada je u njoj i prvi put održan žreb. Tu se od sada nalaze i restoran, kao i zvanični butik sa proizvodima koji nose prepoznatljivi zaštitni znak Rolan Garosa.


PROČITAJTE JOŠ: Nik Kirjos se povukao sa Rolan Garosa


Posle izgradnje stadiona broj 14 prošle godine, zapadno od stadiona "Suzan Lenglen", sada je privedeno kraju preuređivanje šest terena, četiri sa tribinama (10, 11, 12 i 13) kao i dva (15 i 16) za treniniranje, koji su povezani podzemnim tunelom za igrače.

Centralni teren "Filip Šatrije" je srušen i ponovo sazidan iz temelja. Iako je njegova silueta identična, iznutra je neprepoznatljiv. Dobio je nove tribine, identičnog kapaciteta od 15.000 gledalaca, sa stolicama od svetlog drveta umesto dosadašnje zelene plastike, kakve su godinu dana ranije postavljene i u areni "Suzan Lenglen". Presvučene su sa šest slojeva laka da bi mogle da podnesu atmosferske promene. Posebno su efektno izvedene u uglovima, gde su polukružno postavljene.