JEDINI ATP turnir u našoj zemlji, Srbija open, na pragu je gašenja!

Kako "Novosti" saznaju, direktor takmičenja Goran Đoković već je podneo neopozivu ostavku na ovu funkciju, a oko prodaje licence za 2013. sve bi trebalo da bude dogovoreno sa Špancima.

Termin za sledeću godinu biće isti kao i do sada, prva nedelja maja, odnosno između turnira u Barseloni i Madridu, tokom koje se održavaju i događaji u portugalskom Eštorilu i nemačkom Minhenu.

Pored prestonice Kastilje (masters 1.000) i Katalonije (serija 500), Španija već ima ATP turnir i u Valensiji (500), pa će ovo biti četvrti turnir koji organizuju u jednoj kalendarskoj godini. Doduše, biće to jedini iz najnižeg ranga 250.

Još nije poznato u kom će gradu biti, ali se pretpostavlja da je reč o Sevilji, gde je održano finale Dejvis kupa prošle godine, ili Malagi ili Marbelji, kao turističkim destinacijama, dok postoji inicijativa da to bude i Palma de Majorka, kao rodno mesto Rafaela Nadala.

Tek, sasvim je izvesno to da domaća publika, koja nikad do sad i nije u većem broju punila tribine kompleksa na Dorćolu, osim kad igra njihov miljenik i najveća svetska sportska zvezda Novak Đoković, neće više biti u prilici da uživa u bravurama vrhunskih tenisera.

Ovakav epilog mogao je i da se nasluti posle ovogodišnjeg izdanja Srbija opena, na kom je prvi nosilac bio Pablo Anduhar, 38. na ATP listi, a sa kog su izostali Đoković, Tipsarević, Troicki, Zimonjić, Krajinović, Milojević i drugi.

Slabija finansijska situacija verovatno nije dozvolila organizatorima da dovedu jača imena, a uz jako loš termin za održavanje turnira u sezoni (svi veći teniseri se "čuvaju" za masterse i preskaču nivo 250) i hronično slabu posetu publike, doneta je odluka da se licenca proda nekom drugom, gde bi interesovanje bilo veće.