U Diznilendu neće biti testiranja na drogu tokom NBA sezone

Novosti online

utorak, 09. 06. 2020. u 09:46

У Дизниленду неће бити тестирања на дрогу током НБА сезоне

NBA logo foto: EPA

Igrači inače tokom godine imaju šest iznenadnih ispitivanja urina na drogu i to je određeno kolektivnim ugovorom

NBA liga i Udruženje igrača dogovorili su se da u nastavku sezone 2019/2020 u Dizni vorldu da vrše kontrolu supstanci za povećanje performanse doping sredstava, ali neće biti iznenadnih testiranja na drogu. Sve provere ovod tipa su suspendovane nakon što su obe strane postigle sporazum tokom pandemije virusa korona.


Igrači, tokom jedne godine, imaju šest iznenadnih ispitivanja urina na drogu i to je određeno kolektivnim ugovorom. Tokom prekida takmičenja od sredine marta, testiranja bez najave su privremeno eliminisana.


Marihuana je zabranjena u NBA programu protiv droge. Rekreativna i lekovita upotreba je dozvoljena samo u nekim državama, a mnogi igrači se zalažu za brisanje te zabrane iz kataloga nedozvoljenih supstanci. Na Floridi, gde se nalazi Disni vorld marihuana je ilegalna za rekreativnu upotrebu. Posedovanje do 20 grama je prekršaj, kažnjiv do jedne godine zatvora i novčanom kaznom do 1.000 dolara. Međutim, tokom 2016. godine grad Orlando odobrio je smanjenje kazne za posedovanje do 20 grama, postavljajući novčanu kaznu u iznosu od 100 dolara prvi put i 200 drugi ili osam sati školovanja u zajednici, odnosno obrazovanja o drogama.


Kolektivnim ugovorom NBA predviđena je minimalna kazna od dve godine suspenzije za pozitivan test na drogu. Igrači koji budu uhvaćeni za korišćenja supstanci za poboljšanje performansi dobiće zabranu igranja 25 utakmica. Ove sezone to su već osetili: Džon Kolins iz Havksa, Deandre Aiton (Sans) i Vilson Čendler (Nets). Za ponovljeno delo kazna je 55 utakmica, a treći put suspenzija bi bila na dve godine. Malik Monk (Hornets) je suspendovan na neodređeno vreme od početka marta zbog ispitivanja na pozitivne supstance.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije