OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA "NOVOSTI: ATINA

Košarkaška Evropa se večeras u Atini poklonila Dušanu Ivkoviću u hali Mira i prijateljstva,mestu njegovih najvećih klupskih uspeha.

Spektakl kakav dolikuje prisutnim akterima počeo je predstavljanjem košarkaških asova  različitih generacija čije su se karijere ukrstile za Ivkovoćevom trenerskom odisejom.

Obradović,Paspalj,Đorđević,Danilović,Dalipagić,Rađa,Čutura, Papalukas,Fasulas, Papadopulos,Krstić.... Velika imena, veliki respekt publike, gromoglasno odobravanje...

Pročitajte još: ĐOKOVIĆ NA DUDINOM OPROŠTAJU: Ivković je profesor i otac svima nama u sportu

Za trenutak se sve stišalo i krenula je himna Olimpijakosa... Iz tunela je izašao protagonista ovog košarkaškog spektakla. Svi su na nogama pozdravljali Ivkovića koji se vidno uzbuđen prvo pozdravio sa igračima Olimpijakosa, pa zvezdama tima koji će poslednji put kao trener voditi, da bi se na kraju našao u zagrljaju ”svojih reprezentativaca”.

Pre samog početka utakmice prvi čovek Evrolige Bartomeu  predao je simboličan trofej Ivkoviću, čime ga je kao prvog trenera promovisao u ”Legendu Evrolige”.

Iako je svaki takmičarski karakter u drugom planu, počela je utakmica.

S jedne strane ekipa Olimpijakosa, s kojom je Duda 1997. I 2012. Osvajao titulu prvaka Evrope, a na drugoj selekcija ”Ivkovićeve zvezde”.

Pročitajte još: Ivković dobija priznanje "Legenda Evrolige"

Bogdanović, Marković, Marjanović, Antić, Slukas, Ertel, Korkmaz ,Kajl Hajns... Lepi potezi, blaga dominacija ”Dudinih zvezda”, valjda zbog urođenog osećaja da kad je Ivković na klupi, ma koliko da je utakmica revijalna, doza poštovanja igre mora da bude prisutna.


Prave ovacije je doživeo Novak Đoković koga je oficijelni spiker pozvao na centar terena, kako bi mu predsednici Olimpijakosa, braća Angelopulos, poklonili olimpijakosov dres sa brojem 7. Novak je iskoristio priliku da sa nekoliko grčkih reči razgali gledaoce, a zatim  se zahvalio ”velikom učitelju” Dušanu Ivkoviću za sve što je poklonio sportu i rekao da mu čast što je deo ovog spektakla.

U svakoj pauzi reporter je intervjuisao po nekog iz galerije najvećih košarkaških asova, a čulo se ”profesor”,”patrijarh košarke”,trener koji je menjao košarku”...Naravno,sve pohvale su upućene Ivkoviću koji je čitav ovaj spektakl organizovao sa željom da kompletan prihod ide u korist dečije bolnice u Tiršovoj i grčke organizacije ”Dečiji osmeh.

Pročitajte još: Ivković završio trenersku karijeru: Košarci ne želim, ne mogu i nikada neću reći zbogom

Najlepši trenutak se dogodio minut ipo pre kraja utakmice. U tajm autu Janis Sferopulos je zamolio Ivkovića da poslednji put da uputstva timu Olimpijakosa. Nije bilo reči,samo zagrljaji , osmesi i po neka suza.

Kraj utakmice i još jedna, iako najmanje važna, pobeda Ivkovićevog tipa 111-103.

Uz omiljenu  pesmu  «My way» veliki trener Dušan Ivković je spustio zavesu na svoj košarkaški put!Kao selektor osvojio je titulu prvaka sveta 1990, tri evropska zlata (1989, 1991, 1995), srebro 2009, olimpijsko srebro 1988...