Spekuliše se sa vrlo mogućom podrškom novom konceptu najprestižnijeg takmičenja ali pod kapom košarkaške organizacije. Ugledni sajt „Jurohups” obelodanio je „novu” teoriju u ratu FIBA i Evroliga, u kome je ABA liga i prostor bivše SFRJ samo sredstvo za potkusurivanje sa svim izgledima kolateralne štete. Po toj informaciji, NBA liga je spremna da pruži ruku podrške, ali i spasa Svetskoj kući košarke, od haosa u najavi pod obručima.

Po izvorima "Jurohups", NBA liga namerava da bude značajniji faktor u skorijoj budućnosti evropskih klupskih takmičenja. Ali ne samo zbog šanse da širi uticaj na taj način, nego, ni manje, ni više, zbog vrlo moguće podrške novom konceptu FIBA Evrolige!

Odnos između rukovodstva najjače lige sveta i Svetske košarkaške organizacije je bolji nego ikada. Američka strana ima mnogo otvorenih pitanja sa FIBA, počev od organizovanja olimpijskog turnira (do 22 godine), pa donovog kalendara nacionalnih selekcija, koliko već od 2017. Na drugoj strani, NBA ima znanje i sredstva da pomogne napredak nove (Evro)lige u Evropi.

Zato ništa nije slučajno, pa ni nedavno okupljanje članova Centralnog borda FIBA i predstavnika najuticajnijih evropskih federacija u Ženevi, samo 24 sata posle „čitanja bukvice” članicama sa prostora „eks Jugoslavije”, ultimatuma i pretnji reprezentativnim suspenzijama, ako se ne odreknu igranja sadašnje regionalne lige, inače članice Evrolige.

U šturom saopštenju sa sastanka koji su vodili Patrik Bauman, generalni sekretar FIBA i Turgaj Demirel, predsednik evropske zone (ali i potpredsednik sveske kuće), bilo je reči o „promeni strukture kontinentalnog klupskog takmičenja”, sve pod plaštom brige i promocije talenata, zaštite domaćih šampionata, učešća u budućim procesima donošenja odluka unutar FIBA struktura...

Bio je to svojevrsni odgovor FIBA na ideju Đordija Bertomeua da u Barseloni okupi predstavnike najveće (najbogatije) evropske klubove. Ali, sa uvlačenjem NBA u priču, i više od toga...

ZAŽMURIĆENAPROZORE

Pominjanje jedne od zajedničkih tema na relaciji FIBA - NBA poput kalendara nacionalnih selekcija, neminovno aludira na izmenu takmičarskih ciklusa najvećih takmičenja pod kapom Svetske košarkaške organizacije. Reč je o „prolongiranju” SP odnosno svetskih kupova na razmak od petgodina, odnosno famoznim kvalifikacionim „prozorima” u sred klupskih sezona (2017) za one koji bi da pokušaju da se nađu na Kupu 2019. Kada je FIBA svojevremeno definisala novi takmičarski model koji neodoljivo podseća na fudbalski, ali u formi poslovice o „žabi i konju”, postavilo se pitanje kako će i da li će, primera radi, evropski klupski giganti u sred evroligaškog žara, pustiti skupo plaćene zvezde da se okupe pod nacionalnu zastavu. O reprezentativnim kandidatima iz NBA da i ne govorimo. Ili, kad je reč o poslednjima, možda„mala” pomoć FIBA odprijatelja iz NBA, oko formiranja „nove Evrolige” bude vrsta kompromisnog rešenja...Odazivanje na poziv za „nekakve” kvalifikacije, ne mora da je obaveza za klupski aparat.

CEPANjE KAO NEMINOVNOST

Bez obzira na novi NBA faktor da se pojača FIBA udarac o sto, teško je poverovati da „nova” i „stara” Evroliga ne bi delile članstvo odnosno rat interesnih sfera neminovno dovodi do razvodnjavanja kvaliteta evvropske klupske košarke. Iako se spekuliše da FIBA za „tajni evroligaški projekat” ima podršku federacija (klubova) Turske, Rusije, Francuske, Nemačke...to je daleko od „komplet” Kontinenta. A tek moguće klupske podele unutar iste federacije...Jer, teško je očekivati da Evroliga direktora Đordija Bertomeua neće i dalje biti magnet ili da će nestati preko noći. U to ne bi trebalo biti siguran ni kada je u pitanju ovdašnja ABA liga.

PROČITAJTE JOŠ:
Pilić: Kada je Novak kao klinac rekao da želi da bude prvi na svetu, mnogi su se smejali
Fernandez: ABA liga će imati dva predstavnika u Evroligi
Maksimovićeva srebrom na Svetskom kupu izborila vizu za Rio
Dijara: Da ste meni dali pasoš Srbije, sada ne biste imali problema sa napadačima
Lazović za “Sport”: Zvezdi sam mnogo učinio
Živković za “Sport”: Mrzelo me da trčim, stao sam na gol!
NBA: San Antonio uz odličnu partiju Dankana opet bolji od Hjustona
Danilović: Svi smo prolazni, a Partizan traje
Jović: Dođi u Zvezdu; Šaponjić: Nemoguće!