ZORANStojadinović (25. april 1961, Šabac) bio je napadač sjajne levice, nosio je dres Galenike (59-6), OFK Beograda (62-21), bečke Admire (30-14) i Rapida (41-29), Majorke (46-18), Deportiva (29-9), Figerasa (32-9), bio je i sportski direktor Crvene zvezde, a već 32 godine uspešno radi kao menadžer.

o Krenuli ste sa Senjaka?

- Počeo sam u Grafičaru, a u Zvezdu sam stigao kada je trener bio Milovan Đorić. U to vreme pohađao sam Vojnu gimnaziju i nisam mogao da se posvetim samo fudbalu. Đora je pozvao mog oca i mene i rekao da se odlučimo: fudbal ili škola. Moj pokojni otac Novak je bio odlučan da moram da završim gimnaziju. Vratio sam se u Grafičar i kao omladinac igrao za prvi tim.

ŽAL ZA HAJDUKOM o IMALI ste dosta ponuda od jugoslovenskih velikana ali ste iz OFK Beograda otišli u inostranstvo? - Jednog januarskog dana, dođe neki čikica sa kačketom na pomoćni teren Galenike i kaže da je došao da razgovora o mom prelasku u Hajduk. Tek kasnije sam saznao šta je Luka Dereta bio u Splitu. Ja, jedva sam imao 19 godina, pristanem da pričamo i on kaže da će doći uveče generalni sekretar "bilih" Ante Žaja. Pričali smo u hotelu "Park" i na kraju mi Žaja kaže da ujutru u šest sati letimo za Split. Kad, ne lezi vraže, ujutru me zove Žaja, izvinjava se i objašnjava: "Nažalost, politička situacija je takva da su me zvali i rekli da nijedan igrač iz Srbije ne može da dođe u Hajduk".

o I onda, pravac Rijeka, pa povratak, ali u Zemun?

- Kod Ćire Blaževića, a tim sjajan: Krlja Radović, Desnica, Ružić, Fegic, Lukić... Bio sam klinac, vidim da ne mogu da igram i potpišem za Galeniku koja je igrala u Drugoj ligi, na klupi Ivan Čabrinović. Bio je to pun pogodak.

o Otišli ste u JNA, a onda se preselili na Karaburmu?

- Bio je to savršeni nastavak moje fudbalske sage. Bio sam drugi strelac iza Zlatka Vujovića, postigao sam 11 pogodaka, a nisam izvodio penale. Serpak, Milenković, Stojaković, Vlada Starčević, Šilja Marković, Cica Stevović... Zaista smo imali odličan tim. A trener Ciga Đorđević, šmeker, a namazan, puštao nas je da budem mangupčići, ali oni pozitivni.

o Potom je na red došla Austrija?

- Prvo sam igrao za Admiru, prve sezone postigao sam 17 golova i bio odmah iza Polstera na listi strelaca. Onda sam prešao u Rapid, trener je bio Oto Barić, a igrali su sa naših prostora Cico Kranjčar, Sulejman Halilović i Pera Bručić. Doveden sam kao klasična "devetka", nisam igrao levo krilo. Bili smo prvaci, osvojili smo i Kup u Superkup, ja sam na 32 utakmice postigao 27 pogotka, bio prvi strelac Lige i četvrti na evropskoj listi, najefikasniji je bio Ugo Sančez.

o Posle Austrije, stigli ste i do Španije?

Pročitajte još: Milojević: Ne mislimo o "plus pet", dugo je prvenstvo

- Majorka je moju slobodu tada platila 700.000 evra a i ja sam dobro prošao, bila je drugoligaš, postigao sam 17 golova i ušli smo u Primeru. Te godine u eliti postigao sam samo šest-sedam golova. I preselio se u Deportivo. U Korunji ista priča: drugoligaš koji hoće u Prvu ligu, bio sam strelac 11 golova, ali dva najznačajnija postigao sam u poslednjoj utakmici koja je odlučivala ko će biti prvi. Pobedili smo Malagu (2:0). I našao sam svoje mesto među legendama Deportiva, pored Bebeta, Maura Silve, Rivalda, Frana...

o Kako ste ušli u menadžerske vode?

- Hose Marija Mingelja je posredovao mom transferu iz Rapida u Majorku, ali je mene u Španiju doveo moj menadžer, Zoran Vekić. Završavam karijeru i rešim da odem kod Mingelje, a on menadžerski Bog. Maradona, Stoičkov, Gvardiola, Romario... Od 11 igrača Barselone, njegovih osam. Pitao sam ga da li bi mogao ja da radim za njega i on je rekao: "Što da ne".

GORAN ĐOROVIĆ NAJSKUPLjI o KOJI su vaši najveći transferi? - Uh, bilo ih je mnogo, da se prisetim. Gorana Đorovića sam odveo iz Selte u Deportivo za 17 miliona evra, Marselj je za Jovana Stankovića keširao 15 miliona, Đukić je nosio dres Valensije i bio godinama najbolji štoper u Primeri. Iz Partizana sam odveo Kralja u Porto za osam miliona, Vukića u Šahtjor za 5,5 miliona, Simona Vukčevića u Saturn pa u Sporting iz Lasabona za 3,5 miliona. Poslednji koga sam prodao iz Partizana, koji je dobio četiri miliona evra, bio je Leonardo.

o I tako je počelo?

- Prvi posao sam odradio zajedno sa mojim saigračem iz Majorke Pepe Bonetom koji je u to vreme bio sportski direktor ovog kluba. Odemo da gledamo Banjca na utakmici Vojvodina - OFK Beograd. Njega nigde na terenu i od posla ništa. Sudbina je, ipak, bila na mojoj strani. Pijemo mi kafu ujutru u hotelu, kada mi konobar kaže: "Bolje bi vam bilo da idete i gledate Radnički". Povedem ja Pepea, neki levak dribla da ne veruješ. Vidim ja da mi je poznat, pitam neke ljude, kažu, to je Jovan Stanković, u Radničkom je na pozajmici. A ističe mu ugovor u junu. Oduševio se i Pepe i ja odem kod Džajića da se dogovorimo, kad on kaže: "Ma, kakvi, mi računamo na njega." I tako smo mi za igrača koji nije igrao platili Zvezdi preko 200.000. Ali, isplatilo se, Jovan je šest-sedam godina bio najbolje levo krilo u Španiji. Tako mi je Stanković otvorio menadžerska vrata.

o Menadžere mnogi prozivaju, sa razlogom ili bez?

- Nekada, da bi dobio licencu, morao si da deponuješ 400.000 švajcarskih franaka i to je bila garancija da ćeš pošteno da radiš. To je značilo ozbiljnost i odgovornost u poslu. Mene je vodio Zoran Vekić, prvi naš čovek koji je platio osiguranje. U moje vreme na ceni su bili i Ante Dujmić i Branko Perovanović, ličnosti, poštovani menadžeri. Razumem i sadašnju situaciju, loš život. Primer: ako majka i otac imaju dvoje dece i zarade 300-400 evra, onda su u situaciji da nekima koji im daju, na primer 500 ili 1.000 evra mesečno, prepuste sina.

Pročitajte još: GOL POD KATANCEM: Zvezda na 12 od 18 mečeva sačuvala mrežu

o Skoro dve godine ste bili sportski direktor Crvene zvezde?

- Do 2012. godine sam živeo u Barseloni. I negde u martu-aprilu došao je Aleksandar Vučić sa kumom, koji je tada bio opozicija, i otišli smo da gledamo derbi Barselona - Real Madrid (5:0). Ja sam mu bio neka vrsta domaćina, vodio sam ga i kod Mingelje, bilo je jasno da je sportski čovek i veliki zvezdaš. Na rastanku mi je rekao: "Jednog dana kada dođemo na vlast, zvaćemo te da pomogneš Zvezdi."

o I poziv je stigao posle tri-četiri meseca?

- Negde u oktobru-novembru, ne sećam se tačno, Vučić me je pozvao, bilo je 11 sati uveče i rekao da dođem u klub. Tada je već bio premijer. Kada sam stigao bio je kratak i jasan: "Ti si novi sportski direktor Zvezde!" Bio sam iznenađen, ali uvek sam voleo Zvezdu, a za mene je to bio izazov.

o Niste se predugo zadržali, bili ste smenjeni?

Pročitajte još: HOROR U ZAGREBU: Podivljali pas Dinamovog fudbalera izujedao bebu po licu, a on poručio da žuri na trening

- Ne, i danas mislim da nisam pogrešio iako su me sklonili. Stekao sam veliko iskustvo, mislim i da sam dosta toga uradio. A bilo je to vreme kada su na "Marakani" duvale oluje. Bilo je pet struja, jedna je bila politička, druga Čovićeva, a ja sam se priklonio Draganu Džajiću jer je to bila isključivo sportska priča.

o Očigledno je da vam je Zvezda i dalje u srcu, kada biste dobili novi poziv da li biste ga prihvatili?

- Bez ikakvog razmišljanja, Crvena zvezda je veliki klub i velika je čast biti sportski direktor. Rekao sam već, pokajao se nisam, u Zvezdu bih se uvek vratio, jer volim taj klub od malih nogu!