Dubravka Nešović: Kad bi ove ruže male...

Milena Marković

16. 07. 2011. u 20:53

Dubravka Nešović o radosti i bolu trećeg doba, u staračkom domu na beogradskoj Karaburmi

Bila je i ostala dama. I kad je tugovala i kad se radovala, pravu je meru imala. I danas, u staračkom domu na beogradskoj Karaburmi, trošeći svoju 79. godinu života i devetogodišnji staž "domca" trećeg doba, čuva dostojanstvo. Svoje. I tuđe.

- Dok čuvaš druge, sve što oni jesu i nisu, čuvaš sebe - kaže nam Dubravka Nešović, koja je "glasom i obrazovanjem proslavila našu gradsku, varošku pesmu i uznela je do neslućenog". Baš tako ju je pripisao, jednom, Momo Kapor s kojim je otvarala tradicionalna leta i leta u nekad boemskoj Skadarliji.

Ali Dubravki Nešović, našem jedinom magistru srednjovekovne duhovne muzike, sa akademskom titulom iz Briža u Belgiji, vodi nas vest da takva umetnica, u memoriji našeg muzičkog trajanja obeležena kao "istaknuta", nema penziju, ni toliku da plati stanarinu za dom. I to smo joj, najavljujući se, i kazali.

Svejedno, dočekala nas je kao da će upravo na scenu. Onu s koje se decenijama prolamao njen moćni alt. I kad peva "Oče naš" iz "Liturgije Čajkovskog". I kad započne ruske romanse, ali i naše: "Bolujem ja, boluješ ti", ili "Crveni šal".

- To, o penziji... Sve je to tačno... Moja je sreća, istovremeno i bol, da imam nekog ko može da je nadomesti. Da se ne ponižavam i ne molim. Sreća je, imam sina. A bol... Ona ima više slojeva. I o tome ću vam pričati... Da samo sina imam i nikog više. Pa i njega, jedinog, da opteretim. Neko će reći: Deca i treba da pomognu roditelje. Moj odgovor je: Da, ako su i oni sebe potpuno darovali deci. Radili samo za njih. Ja sam radila, priznajem, više za druge. Tako sam za svojih sedam decenija rada, ma i više, jer sam prvi nastup imala u trećoj godini, doživela da nemam ni stan. Ni auto. Ni bilo kakvu pokretnu i nepokretnu vrednost, ako se time uopšte meri imovina. Ja, iz glumačke porodice, iz bogatog Novog Bečeja, gledala sam nekako "sve za druge". Tri i po hiljada nastupa, najmanje, darovala sam za humanost. Pre toga, pevala sam i pred Titom. Neko je to umeo da iskoristi. Ja nisam. I druge, što su uspeli, zbog toga ne krivim. Koliko se puta čudio moj sin: "Kako mama ni auto čak nemamo". Pa, nemamo, eto.

MOJE PARČE RAJA
U domu mi je dobro. Ovo je moje parče raja. I ljudi su dobri. Imam snage i optimizam me ne napušta i kad kane neka suza. Kažem: "Obriši je". Idi dalje. Ne opterećuj ni sebe. Ni druge.

Sad misao preseca sećanje:

- A svi su mislili ova zarađuje pare i pare. Kad je imao pet godina mog Vladana su kidnapovali. Nije važno ko je to učinio, ali je tražio novac. Pod strašnom traumom je rastao moj sin. A ja sazrevala, kao njegov jedini roditelj. Znam, pitaćete me, kao i svi... za njegovog oca. Odgovaram vama, i drugima: moj je izbor da on bude samo moj sin.

Odluka da Vladan ima samo majku pala je posle brakom nekrunisane jedine ljubavi Dubravke Nešović. Jedine za koju zna. ("Samo jednom se ljubi") Posle te ljubavi, kaže, nikad više nije volela. Nijednog muškarca u životu. Posle njega i deset godina, koliko ga je volela, a valjda i on nju, žena koja je prenosila samo pesmu razbolela se od rastanka. Nije zapevala pune dve godine. Njena ljubav smatrala je da ima pravo na novi izbor. Oženio se, ima porodicu. A ona, nekadašnja ljubav, ne želi da ga imenuje, kako ne bi povredila emocije njegove dece. "U život me nekako, vratila Anica Zubović, hvala joj". Onda je rešila - barem ću da imam dete. Postala je majka u 42. godini života.

- E, to moje dete, jedino, ode mi u svet '98. godine - priča nam Dubravka Nešović. - Tada je bilo, znate, ono vreme kada te zovu da pevaš za partiju. A ti nećeš. Nije važno koja je partija i ko me je zvao. Ali su mi uzeli stan. Živeli smo na uglu Džordža Vašingtona i 29. novembra, stan je pripadao tadašnjem SIZ-u kulture... Ubrzo potom moj sin je otišao u Ameriku. U Čikagu se mučio, radio. Da bi, pre koju godinu tek, dobio mesto u srpskom pozorištu "Sveti Sava". Tamo glumi. Režira... Kad sam ga videla, e, možete li da zamislite koliko mi je srce bilo.

DUNAV JE MOJA TISA
Za mene, koja sam odrasla na Tisi, umirujuće deluje blizina Dunava. U ljubičasta jutra, pogled mi je na reci, kao u detinjstvu. Takav je čovek, kad ostari, vraćaju mu se sećanja. Koja rasanjuju i koja uspavljuju.

Videli su se samo jednom za 12 godina. Na polovini njegovog boravka u Americi.

- Nedavno me zove, preselio se u San Dijego. Kaže: "Mama, biće venčanja, treba da dođeš". Ma gde da dođem, neću valjda tamo da umrem... Eto, čujemo se stalno. A on je iz novina saznao da sam u staračkom domu i da ne mogu da plaćam kiriju. Potreslo ga je to. Ubedila sam ga: "Ma, ovo je moj raj". Poslala sam mu fotografije da vidi, da se smiri... Imam mačke. Kučiće. I golubove. Oni dolaze tačno u dvanaest na ručak. To se zna. Imam i ruže, letnje i jesenje ("Kad bi ove ruže male za bol moga srca znale").

Titrala je ova pesma dok nastaje fotografija za novine. A potekla je druga: "Noćas nisu sjale zvezdice na nebu, nikog nije bilo u malenom selu. Noćas je padalo cveće sa bagrema. Sve je tako tužno, jer nekoga nema, iz sokaka moga."

Reči drhte, samo što ne popadaju iz stihova. Glas Dubravke Nešović ih vezuje od početka do kraja pesme. A na kraju, umesto tačke ona stavlja nešto... nalik kapima kiše.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

mike

16.07.2011. 21:19

Ona nema Penziju kojaje citav vek cuvala i pevala srbsku Pesmu.....A gospodin Miroslav ilic vec dobio znamo i kako

tanja

17.07.2011. 01:00

@mike - Potpuno se slazem s tobom Mike. Zalosno je da ovakva dama i umetnica sa izuzetnim obrazovanjem nema nacionalnu penziju, a onaj polupismeni primitivac Miroslav Ilic je dobio tu penziju, svi mi znamo kako i zasto. Stidi se Srbijo! Ovoj pravoj dami i gospodji zelim svu srecu i zdravlje ovoga sveta i da se sto pre vidi sa svojim sinom.

Vitez

17.07.2011. 09:00

@mike - Da ona ima sina ,Miroslav ilić ima zeta pa mu namestio.Pa kad je naša država izdvojila za kulturu

Mira

17.07.2011. 09:26

@mike - Apsolutno se slazem sa ovim komentarom medjutim dodala bih jos jednu stvar.Ovo je ujedno pouka svima da dok zaradjuju treba da vode racuna da pametno trose i da vode racuna o novcu.

Miroslav

17.07.2011. 14:46

@mike - Pa nije bas tako. Gospodja Dubravka Nesovic je pevala fine pesme, od kojih se ne zaradjuje mnogo novca, pevala je za svoju i nasu dusu, a nije arlaukala kao neki koji zgrcu stotine hiljda evra zavijajuci kao ker na mesecini. Sramota je da ona nije dobila nacionalnu penziju a dobila je tu penziju neka tamo Drinka Gojkovic, za koju niko nije cuo, koja nesto piskara i pljuje Srbe gde god stigne, a koja je vodja Zena u crnom, pa je zato i dobila tu penziju.

Miro Markovic

16.07.2011. 21:27

Hvala reporteru na ovom srceparajucem clanku!. Svi mi, koji se dobro secamo njenog prelepog glasa, nosimo je u nasim srcima. Ona to ne zna, ali mi znamo i umemo da joj se zahvalimo sto je postojala i davala svoj talenat svima da u njemu uzivaju. Radujem se da je nasla "svoj raj" sa golubovima, ruzama i pogledom na Dunav. To je divno da se ima a jos lepse da se od nicega napravi nesto sto "zivot znaci". To samo pravi umetnici mogu da sebi podare, kad ih ceo svet zaboravi.

Darko Kazic

17.07.2011. 03:45

Zaista je zalosno da takva Umjetnica, nema Nacionalnu Penziju.Treba da je Sramota sve oni koji to dodjeljuju.

Danica Mašić

17.07.2011. 09:07

Ako je za utehu, dragoj i poštovanoj dami Dubravki Nešović, poklanjam umesto komentara svoj aforizam: NACIONALNA PENZIJA JE PLAĆENA ULAZNICA ZA VEČNOST. A KO ĆE UĆI ODLUČUJE - VREDNOST. Vi ste već odavno tamo.

Selters

17.07.2011. 10:18

Нема госпођа Нешовић националну пензиjу, али зато има Слађана Милошевић!!! Е, Србиjо,! Е Срби, где ће нам душа...

branislava0406@hotmailcom

17.07.2011. 10:21

čitam pišem i plačen . e gospodo koja sedite u udobno nafatiranim foteljama imate li dušu srce kad delite penzije , kakvo pečenje takvo rešenje pogotovu nacionalne. štza je merilo partiska pripadnost kum zet izgledami da kad se delila sreća za srpski narod bog ako ga ima bio na godišnjem odmoru ili u nekoj poseti evropske unije . toliko o pravdi za jedan stub srpske kulture i dostojanstva koje nosi ime, dubravka nešović

viva

17.07.2011. 15:15

@branislava0406@hotmailcom - U kakav se olos pretvara srpski narod, evo jednog od mnogih pokazatelja...Zaista se stidim iz kakvog bednog naroda poticem

Mihailo Strogoff

17.07.2011. 10:38

Sama je kriva, sto nije otpevala naprimer pesmu "Otiso se sarmu nisi probo".Sada bi mozda cak i partiski funkcioner bila.

Petar

17.07.2011. 15:13

@Mihailo Strogoff - Na zalost nase sve vrednosti smo pregazili, ponizili, zaboravili...G. Dubravka je samo jedna u nizu, zato olos cveta sa cecom i brenom na celu...A mediji su najkrivlji sto olos cveta, pogledajte samo koji se prostor i znacaj daje breni i cecei, pa to je da povracas. Strasno, strasno kojim putem idemo...

milomir

17.07.2011. 14:49

Dubravka Nesovic nema Nacionalnu penziju a ima je leceni alkoholicar, nikakav Srbin, konfliktna licnos, lazov!? On koji ne moze da otpeva svoje pesme, evo vec dvadeset godina. Pukao od pohlpe....Da, to je slika i drzave Srbije.

Smiljka

17.07.2011. 14:56

Imala sam tu cast,da sam kod gospodje,Dubravke Nesovic,da ucim solo pevanje,pre dosta godina.Ovo,sto sam procitala,porazilo me.Da li je moguce,da se ovako postupa,prema ljudima,koji su dali sebe?

Radisa

17.07.2011. 15:02

Jovan Dimitrijević "Dobrača" imućni trgovac iz Gruže, aktivno je učestvovao i u Prvom i Drugom srpskom ustanku. Vojsku je opremao o svom trošku; (iz svog džepa) tako da je na kraju ostao bez igde ičega da bi mu pred kraj života Knjaz Miloš Obrenović dao neku crkavicu da ne skapa od gladi... Ne znam zašto sam vam ovo ispričao...? Toliko o "Nacionalnim Penzijama kod nas Srba " sve ovo čuo sam iz usta Laneta Gutovića.

Marijana Buzancic

17.07.2011. 19:38

Gospodja Dubravka Nešović taj somotni alt nikad se ne može zaboraviti kodslušalaca stare dobre gradske i svjtske pjesme..Želim cijenjenoj gospodji dobrozdravlje i radost, koliko može, u duši sreću njenog sina...a penzije...(samo savezom) i želim da se neko sjeti da napravi jedan CD pa zar ovaj ''sokol'' to nemože..pa zar silni promoteri ovih telefona to ne mogu ?sa poštovanjem marjana

BEOGRAD

18.07.2011. 00:42

toliko godina staza a da nema penziju ima li bar starosnu ,koliko sam cuo svojevremeno stan je prodala da bi sin otisao u ameriku tako je pricala.ne razumem sad tekst napisani.u svakom slucaju treba joj pomoci treba je malo aktivirati da peva ona i danas divno peva,ne trebaju joj prateci voklai nista..peva do ludila.a ona ...olivera katarina pa zar ona da napravi koncert strasno..pocne a devojke iza nje sa njenim glasom pevaju.a znamo je i ko je i sta je..dubravka napred