Kolibri pesmom pola veka osvajaju ceo svet!

J. Matijević - B. Caranović

nedelja, 22. 05. 2016. u 14:00

Колибри песмом пола века освајају цео свет!

„Kolibrići“, nedavno u Belgiji sa osvojenim najsjajnijim odličjem Ljiljana Ranđelović

Fenomen jedinstveni dečji hor, osnovan još 1963, nedavno je na velikom međunarodnom takmičenju u belgijskom gradu Nerpet, osvojio prvo mesto

SREĆNO detinjstvo, mala nasmejana lica u žuto-teget kompletićima, razdraganost, spontanost koja razoružava, talenat, nezaboravne, večne pesme... Sve ovo su asocijacije na čuveni dečji hor "Kolibri". Bez njega se ni danas, kao ni nekada, ne može zamisliti srećno odrastanje. Ulepšavao je detinjstvo brojnim generacijama koje su odrastale uz njegovu muziku, ali i Branka Kockicu, "Muzički tobogan", "Neven" i druge emisije za decu koje su odavno samo u arhivama. "Kolibri", srećom, traje više od pola veka!

Za koncerte "kolibrića" uvek vlada veliko interesovanje, a pesmom i dalje osvajaju svet. Početkom maja, ovenčani su vrednom nagradom na evropskom Festivalu mladih u belgijskom Nerpeltu. U kategoriji najmlađih, među više od 100 horova iz Bugarske, Češke, Bosne i Hercegovine, Holandije, Švajcarske, Turske, Islanda, osvojili su prvo mesto! Osim što su pevali srpske tradicionalne pesme iz Mokranjčevih dela, žiri i publiku oduševili su i zadatom kompozicijom na flamanskom jeziku - "Toverkolder", kao i "Sving bajkom", pesmom sa svog poslednjeg albuma "Planeta".

Jedinstvenu priču "Kolibri", započela je daleke 1963. godine dirigent Milica Manojlović. S mnogo ljubavi i požrtvovanja, "pisala" ju je do kraja života, 2008. stvorivši jedan od najboljih dečjih horova na svetu. Četiri godine kasnije, sa velikim zadovoljstvom i entuzijazmom, njen put nastavila je dirigent Ljiljana Ranđelović.

- "Kolibri" su hor prepoznatljive kulture pevanja, visokoprofesionalne dopadljive interpretacije, osmišljene i aktivne ljubavi prema muzici, čiju poruku nepogrešivo prenosi na slušaoce - kaže Ranđelovićeva. - Da bi to tako bilo, važno je da mališane naučimo stavu pri pevanju, disanju, osmišljavanju svake interpretacije, ali i razumevanju teksta, bio on na srpskom ili ne.

U horu danas pevaju 82 "kolibrića", od četiri do 13 godina, a novi članovi biraju se svake godine u junu. Da je i danas čast biti deo ovog omiljenog dečjeg hora, svedoči velika gužva na audicijama.

ANA ŠTAJDOHAR: SVI SMO U HORU BILI ZBOG TALENTA

- OD četvrte do devete godine pevala sam u "Kolibrima". Rado se sećam vremena provedenog sa Milicom Manojlović, vrhunskim pedagogom. Kroz pesmu nas je učila disciplini, pevanju, druženju. Uticala je na formiranje naših ličnosti, ali i budućih karijera. I ono što je najvažnije svi smo znali da smo u horu zbog talenta, a ne zbog protekcije.

- Uvek se prijavi više od 1.000 dece - priča naša sagovornica. - Da bi bili deo porodice "Kolibri", osim talenta i sluha, treba samo da "ponesu" jaku volju i želju da pevaju u horu. A na prijemu se ocenjuju ponašanje, strpljivost, zrelost. Oni koji, potom, obuku žuto-teget odelo, najpre nauče da se druže i međusobno poštuju. Potom slede časovi o tehnikama disanja, načinu i maniru pevanja, dikciji. Vrlo je važno i da deca shvate o čemu pevaju, jer onda i slušaoci "čuju" njihova osećanja.

Da se ono što je radila Milica Manojlović pokazalo kao najbolji put za dugovečnost hora "Kolibri", potvrđuje i način rada hora koji se nije promenio.

- Menjaju se generacije i generacije dece ali se ne menja to što im boravak u horu zauvek ostaje divan i nezaboravan, a muzika trajni deo njih - ponosno govori Ljiljana Ranđelović. - Pojavili su se i novi dečji horovi, novi klinci, nova drugačija kultura, ali iako su teška vremena i malo prostora za kulturu - mi ne odustajemo! Velika podrška su nam i roditelji. I posle 53 godine, svi znaju za hor "Kolibri" - malu "ptičicu" žuto-teget boje, nezadrživu i neodoljivu u pesmi i pokretu.

IVANA ZARIĆ: SEDAM GODINA SLATKOG DETINjSTVA

- Veći deo detinjstva, od četvrte do 11. godine, bila sam član hora "Kolibri". Kada sam ih sa četiri i po godine prvi put videla i čula na "Beogradskom proleću", poželela sam da budem deo njih. Celo leto, do audicije, nosila sam isključivo žuto-teget kombinacije garderobe. Sedmogodišnji rad, učenje i stasavanje među "kolibrićima" obeležilo je moje detinjstvo i mnogo mi je značilo i kada sam otišla iz hora.

Prepoznatljivo lice ovog hora bio je i neponovljivi Dragan Laković, sa kojim su "kolibrići" otpevali legendarne pesme - "Ivin voz", "Mrak", "Prvi sneg", "Slon lepotan", "Vuče, vuče, bubo lenja", "Zakleo se bumbar", "Nema zemlje dembelije", "Braću ne donose rode"... A gotovo da nema poznatog pisca ili kompozitora za decu koji nije rado sarađivao sa "Kolibrima".

- Za hor je komponovalo i mnogo muzičara - kaže Ranđelovićeva. - Za poslednji disk, sa velikim zadovoljstvom pesme za naš hor pisali su svi poznati pop-rok muzičari.

Iako su se tokom decenija rada sretali sa mnogo izazova, "Kolibri" su, uprkos svemu, po mišljenju brojnih muzikologa, fenomen koji traje. Na radost mališana, i odraslih.


BOGATA MUZIČKA ISTORIJA

STASAVAJUĆI u "Kolibrima", generacije mališana, održale su više od stotinu koncerata u zemlji i inostranstvu, učestvovali u audio dramama, televizijskim emisijama i serijama, kao i na filmu. Snimili su sedam audio-kaseta, 19 singl i 42 long-plej ploče i četiri audio kompakt diska u izdanju PGP-RTB/RTS.


PROMUKLI OD SREĆE

- PRE dodele nagrada na takmičenju u Belgiji, devojčica iz hora i ja, bile smo odvojene od "kolibrića" i stajale smo sa dirigentima drugih horova - priča Ljiljana Ranđelović. - Nismo znale šta se dešava sa ostalim članovima hora. Oni su, pak, mislili da smo osvojili šesto mesto, jer smo pod rednim brojem šest nastupali, a što se videlo na velikom ekranu. Kada je voditelj pročitao da smo osvojili prvo mesto nastalo je opšte vrištanje, a i suze radosnice. Pola hora je promuklo od te vriske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije