TV FILM "Proleće na poslednjem jezeru", u produkciji Radio-televizije Srbije, po scenariju Vuleta Žurića, a u režiji Filipa Čolovića, svoju premijeru imaće 2. marta, na predstojećem 48. Festu.

Smeštena u godine na početku Drugog svetskog rata, ova priča istražuje neizvesnu sudbinu jugoslovenskih diplomata i diplomatskog osoblja koje je, zajedno sa svojim porodicama, deportovano iz zemalja koje je okupirao Treći rajh, u hotel na obali Bodenskog jezera. Među njima, našao se i naš veliki pisac - Ivo Andrić, u to vreme ambasador Kraljevine Jugoslavije u Berlinu.

Scenarista Vule Žurić našao je zanimljiv ugao za prikazivanje manje poznatog perioda iz života našeg nobelovca, dotičući istovremeno i priču o ljubavnom trouglu između Andrića, kostimografkinje Milice Babić i njenog muža Nenada Jovanovića. Kombinujući istorijske činjenice i fikciju, Žurić i Čolović kreirali su kamerni film koji pruža uznemirujuću sliku o nacizmu i ratnim užasima.

- Mislim da je reditelj Čolović napravio jedno sjajno delo. Dovoljno govori i sama činjenica da je kao televizijski film uvršten u program Festa, što znači da smo uradili i više nego što se očekivalo. Andrić se pojavljuje ovde u kritičnoj istorijskoj situaciji, a dotičemo se u filmu i njegovog ljubavnog života. Tačno je da je taj deo Andrićevog života retko ekranizovan, ali je uopšteno čitav njegov privatni život nešto što se nije moglo često videti na TV ili filmskom platnu - kaže za "TV novosti", Tihomir Stanić - koji tumači našeg nobelovca i diplomatu Ivu Andrića.

Glumačku ekipu čine i Nebojša Milovanović, Olga Odanović, Nataša Tapušković, Marija Vicković, Aleksandar Đurica, Jelena Ćuruvija, Dragan Petrović, Jovan Jovanović, Boris Komnenić, Branislav Trifunović...