NE možemo da zamislimo da Rejčel u "Prijateljima" igra bilo ko drugi osim Dženifer Aniston, da "manolo blanik" cipele Keri Bredšo ne nosi Sara Džesika Parker, a da sladunjavu tinejdžerku Džoi u "Dosonovom svetu" ne tumači Kejti Holms. Ali malo je falilo da neke od uloga po kojima danas prepoznajemo glumce dobiju njihove kolege.

Autor Daren Star je rolu njujorške kolumnistkinje Keri Bredšo u seriji "Seks i grad" prvo ponudio Dejni Dilejni, koja ju je odbila jer je bila angažovana na više projekata koji imaju veze sa seksom. Malo je falilo i da Zverka ne bude Kris Not. Star je otkrio da je u koži crnokosog zavodnika prvo zamišljao Aleka Boldvina, ali kada je upoznao Krisa Nota, znao je da je našao Zverku.

Da je sve bilo kako je prvobitno zamišljeno, "Prijatelji" bi izgledali potpuno drugačije nego danas. Uloga Rejčel je prvo ponuđena Kortni Koks, ali je ona shvatila da joj je Monika bliža, pa je rola otišla u ruke Dženifer Aniston. I to nije sve. Džon Krajer, nama najpoznatiji kao Alan, Čarlijev brat u komediji "Dva i po muškarca", trebalo je da igra Čendlera. Koscenaristkinja Marta Kofman se družila sa Krajerom i zamolila ga da dođe na audiciju. Pošto je u to vreme snimao u Londonu, poslao je video-kasetu koja se, srećom, zadržala na carini i nije stigla na vreme do producenata. I tako je Metju Peri dobio ulogu.

U koži zavodnika dr Dereka Šeparda u "Uvodu u anatomiju" našao se Patrik Dempsi, ali tek nakon što je jedan drugi lepotan odbio rolu. Glumac Rob Lou je u svojim memoarima otkrio da mu je bila ponuđena uloga srcelomca u belom mantilu, ali ju je odbio da bi igrao u sagi "Dr Vegas". Da je doneo pogrešnu odluku, dokazuje podatak da je "Dr Vegas" otkazan posle samo pet epizoda, dok je "Uvod u anatomiju" stekao titulu najdugovečnije medicinske drame.

Za naslovnu ulogu Voltera Vajta u hit seriji "Čista hemija" prvi izbor bio je Metju Broderik. Pošto ju je odbio, razmatran je Džon Kjuzak, ali ni on nije prihvatio ulogu. Brajan Krenston je izabran za rolu profesora hemije nakon što su producenti odgledali njegove epizode "Dosijea Iks". Ispostavio se kao pravi izbor, jer je četiri puta osvojio Emi nagradu za najboljeg glavnog glumca.


KEJTI KAO VAMPIR

GLUMICA Kejti Holms je zamalo postala "Bafi, ubica vampira", ali je odbila ponudu, pa je uloga otišla u ruke Sare Mišel Gelar. S druge strane, prvi izbor za rolu Džoi u "Dosonovom svetu" bila je Selma Bler, dok producentima nije stigla video-traka koju je Kejti Holms snimala u podrumu porodičnog doma u Toledu.