PROSTO je neverovatno da je televizijski prenos središnjeg javnog događaja povodom obeležavanja 800. godišnjice autokefalnosti Srpske prvoslavne crkve iznebuha prekinut na prvom i nastavljen na drugom programu Javnog servisa Srbije, usred svečanosti, upravo u trenutku scenskog prikaza u kome Sveti Sava prima od carigradskog patrijarha tomos o autokefalnosti. Ovaj rez izveden je "kao satarom". Iznenada je ozbiljno narušena evokacija jednog od najvažnijih događaja u istoriji SPC i ceo ovaj svečani prizor, kome je prisustvovala elita nacije, na čelu sa patrijarhom i predsednikom države, prebačen na drugi kanal - jer je prvi bio spreman za Oliveru Jovićević i njen "Upitnik", posvećen narednim izborima i zahtevima "opozicije" u vezi sa njima! Neshvatljivo. Nepojamno. Važniji je "Upitnik" od Svetog Save i osam vekova Srpske crkve! Društvene mreže cele noći gorele su od negodovanja zbog ovog gafa Javnog servisa koji se teško može objasniti ikakvim razlogom osim potpunim odsustvom razumevanja za veliki praznik naroda koji čini premoćnu većinu pretplatnika istog Javnog servisa. Taj narod je s pravom uvređen zbog ovog skandala i ima pravo da traži objašnjenje i izvinjenje. Ako je i od Bujoševića, mnogo je.

Pročitajte još - Vučić odlikovan Ordenom Svetog Save: Ovo me obavezuje da se još više borim za Srbiju, da bude večna! (FOTO+VIDEO)

Svedoci smo prakse da se udarni večernji TV dnevnici Javnog servisa bez zazora pomeraju prema satnici raznih sportskih događaja kako ili koliko kome padne na pamet, a da se najavljene emisije često otkazuju bez objašnjenja. Programska šema RTS odavno je "klizna" i prepuštena dnevnom raspoloženju svog rukovodstva. Ali ovo je prešlo sve granice. Ne znamo šta je presudilo da se obeležavanje glavne proslave jednog događaja od nacionalnog značaja usred prenosa prebacuje sa kanala na kanal, i to bez smisla za prioritet i neku primereniju vrstu "rezanja" (ima ih, naravno). Izvesno je, međutim, da je ovim naneta neprocenjiva šteta i državi i Crkvi, kulturno-istorijskom i verskom dostojanstvu srpskog naroda. Rukovođenje javnim poslovima ove vrste ne može biti stvar ičije "uređivačke politike". Posledice ovog čina ne mogu se više ispraviti i pokreću veoma ozbiljna pitanja odgovornosti. (A na stranu što su umesto jednog dostojanstvenog prizora srpske sabornosti u Sava centru, leta gospodnjeg 2019, gledaoci prvog kanala Javnog servisa Srbije gledali Oliveru i njene goste, među kojima se šepurio Sorošev dojavnik Antonijević, kao prvorazredni društveni faktor).