PO ROMANU MIRJANE BOBIĆ MOJSILOVIĆ: „Gospodin pogrešni” u šest epizoda

S. Kostić

01. 03. 2019. u 15:36

Australijska producentska kuća otkupila prava za snimanje serije po romanu naše književnice i novinarke

ПО РОМАНУ МИРЈАНЕ БОБИЋ МОЈСИЛОВИЋ: „Господин погрешни” у шест епизода

Mirjana Bobić Mojsilović Foto V. Danilov

NAŠA književnica i novinarka Mirjana Bobić Mojsilović ovih dana je u pregovorima sa australijskom producentskom kućom da se po njenom romanu „Gospodin pogrešni”, objavljenom pre devet godina, snimi serija. Budući da su prava kupljena na dve godine, ovaj projekat bi trebalo za to vreme da se i realizuje.

- Reč je o producentskoj kući koja je pre pet godina kupila od mene prava da po istom romanu snimi film, što se nije desilo. Sada su odlučili da obnovimo ugovor, ali ovog puta za seriju od šest jednočasovnih epizoda. Producent mi je rekao da nije uspeo da snimi film jer nije želeo da skraćuje roman i dogodovštine mog glavnog junaka. Sada se nadam da će se ova priča i realizovati.

Spisateljica dodaje i da ona neće pisati scenario za seriju zato što će on biti na engleskom jeziku. Radije će ga prepustiti Australijancima sa verom da će ga odlično uraditi. A i kada bi dobila priliku da se potpiše kao scenarista spisateljica kaže da, i posle skoro decenije, u svom romanu baš ništa ne bi menjala.

- Znate, piscu je veoma važno da njegovo delo bude što vernije prenesno, a ne da neko na osnovu njega pravi nešto potpuno novo. Kada se kupe prava, to znači da se po tom romanu snima i da se neće odstupati od onoga što je napisano.


A kada bi ona pravila podelu uloga za seriju, otkriva nam, u koži Gospodina pogrešnog bez dileme našao bi se Žan Reno.

- On bi bio genijalan izbor jer je i u istim godinama kao moj junak, slikar Bora Bek. Takođe su interesantne žene na njegovom platnu, tako da bi bilo i mnogo uloga za neke odlične glumice.

Na pitanje šta misli zašto je baš „Gospodin pogrešni” izabran da bude pretočen u seriju spisateljica kaže:

- Verovatno zbog toga što ima mnogo likova, obrta, situacija. Ali, dodala bih i da nije jedini, jer su mi nedavno ponudili da se po romanu „Muška azbuka” pravi domaća serija. I već smo u pregovorima, videćemo šta će od toga biti.

Književnica je svojevremeno izjavila da bi se po svim njenim romanima mogao snimiti film.

- Mnogi čitaoci su za mnoge moje knjige prokomentarisali: „Ovo je film.” To je veliki kompliment za mene. Kada čitalac vidi i doživi slike koje daje knjiga, to znači da ih veoma verno prenosim.

NOVA PESMA „24 SATA”

SPISATELJICA ističe da je roman „Gospodin pogrešni” pre svega priča o egu, sujeti, o tome da li umetnik može da zamisli život bez svog dela. Tu se prepliću i zaljubljenost u sopstveni uspeh, veličinu i u svoje stvaralaštvo.

- Inače, počela sam da radim i na novoj knjizi, ali o tome nikad ne pričam dok je ne završim. Najavila bih moje veče za publiku, koje ću prirediti 8. marta, u beogradskom SKC. Pričaću o nekim lepotama, ali i sumnjama, recitovaću svoju poeziju, a premijerno ću da izvedem i novu veliku pesmu „24 sata”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije