TRADICIONALNA kulturno-zabavna manifestacija "Akordi Leška - Prvi glas doline Ibra" večeras će se u Lešku, na severu Kosova, održati jubilarni 50. put. Za razliku od ranijih godina, kada su se uz pratnju renomiranih orkestara Miše Mijatovića i Ljubiše Pavkovića takmičili najbolji pevači izvorne narodne pesme iz devet opština kroz koje teče u pesmama opevana reka Ibar (Rožaje, Tutin, Novi Pazar, Zubin Potok, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Raška i Kraljevo ove godine manifestacija neće imati takmičarski karakter.

Kako ističe Gojko Milivojević iz centra za kulturu "Sava Dečanac" u Leposaviću, dugogodišnji organizator internacionalne smotre mladosti, drugarstva, prijateljstva i dobre pesme, biće ovo prilika da se napravi mali vremeplov "Prvog glasa doline Ibra" i da se najzaslužnijima uruče skromna priznanja.

- Činjenica da smo, uprkos svim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, opstali 50 godina sve govori - kaže nam Milivojević. - Očekujemo hiljade mladih i starih sa severa pokrajine, ali i drugih delova Kosova i Metohije. Doći će nam Čeda Marković, orkestar Miše Mijatovića i pevači koji su poslednjih decenija postigli najviše uspeha na takmičenju.

Od početka manifestacije "Novosti" su bile medijski pokrovitelj i mnogo su učinile da se za "Prvi glas doline Ibra" čuje širom Srbije i dalje, sve do Amerike i Australije.