Jugonostalgija kao inspiracija

S. KOSTIĆ

14. 02. 2017. u 09:24

Југоносталгија као инспирација

Mateja i Terzić

Milovan Terzić o serijalu "Stari putevi - novi horizonti"

RADI u tišini i neka tvoj rad pravi buku", životni moto je Milovana Terzića, autora emisije "Stari putevi - novi horizonti" (RTS SAT). Imajući u vidu veliku odgovornost i profesionalni odnos prema gostima želja mu je da u svom TV projektu pre svega opravda poverenje gledalaca, koji sa nestrpljenjem čekaju nove priče.

- Ideju za emisiju dobio sam tokom Evropskog prvenstva u košarci, u Sloveniji. Tada sam izveštavao za Jutarnji program RTS, zajedno sa koleginicom Dušicom Tasić. S obzirom na to da je Bled blizu Jesenica, gde je nastupala košarkaška reprezentacija Srbije, odlučili smo da posetimo jednog popodneva ovu turističku destinaciju. Bili smo oduševljeni gostoprimstvom Slovenaca. Tamo sam došao na ideju da napravim nešto što bi nas vratilo u vremena stare Jugoslavije, kad smo odrastali uz rokenrol i prave vrednosti.

* I naziv emisije je simboličan, šta vas je inspirisalo?

- Reč "jugonostalgija" je prisutna među jednim delom stanovništva zemalja nastalih raspadom SFRJ i njihove dijaspore. To je nostalgija za "starim dobrim vremenima": crvenim pasošem s kojim se slobodno putovalo po svetu i boljim standardom života, stvarnim ili idealizovanim. A novi horizonti podrazumevaju prilagođavanje novom brzom načinu života, s velikim ekonomskim prosperitetom i savremenom tehnologijom koja nosi sve pred sobom.

* Šta sve možemo da saznamo zahvaljujući "Starim putevima - novim horizontima"?

- U serijalu prikazujemo značajne događaje najšireg društvenog spektra između Slovenije i Srbije. Gledaoci mogu da saznaju gde su i šta rade nekadašnji idoli mnogih generacija kao što su Mateja Svet, Jure Franko, od mlađe generacije izdvojio bih bivšu mis Slovenije Nives Orešnik.

ŽELIM GOSPOĐU TRAMP * KOGA biste još želeli da ugostite u emisiji, postoji li neko ko vam je posebno intrigantan?
- Voleo bih da razgovaram sa Melanijom Tramp. Ali i da ugostim vredne, časne i poštene ljude koji znanjem i sposobnostima, ali pre svega velikim radom dolaze do uspeha.

* Ko vas je od sagovornika naročito impresionirao?

- Najbolji među jednakima bio je Radoslav Raša Nesterović, nekadašnji košarkaš beogradskog Partizana, a danas generalni sekretar Košarkaškog saveza Slovenije. Impresionirao me je spontanošću i iskrenim odgovorima. Pokazao je da su uspešni sportisti obični ljudi. On je veliki humanitarac koji i danas voli da čuje popularne "dvojke" u kafani.

* Kakve ste nam priče pripremili za nastavak sezone?

- Baziraću se na ogroman turistički potencijal koji je Slovenija oduvek imala, jer je to osnova za saradnju između dve države. Srba u Sloveniji, prema popisu iz 2002. bilo je nešto manje od 40.000. Među njima ima mladih, talentovanih i sposobnih ljudi. Biće i intervjua sa asovima kao što su Milenko Aćimović, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i Bojan Križaj, legenda jugoslovenskog skijanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Шатор

14.02.2017. 09:56

Питај их и кад ће да нам плате трошкове њиховог ослобађања и бацања људских живота од стране наших лакомислених "елита" на шта су пљунули и ред је да плате са каматом. Једино треба водити рачуна о нашем народу који је тамо, и све са њима строго пословно. За Матеју Свет &co ме брига ко за лањски снијег (као што је и њих за нас). Ако има неке користи да радимо, ако нема ајд' здраво - разгулите...Има доста ствари од њих да научимо, то је несумњиво.

Slovenci nama za primer:

14.02.2017. 12:31

Gledaju samo svoju korist! Kad su bežali u Srbiju od Nemaca davali su deci imena: Dušan, Milan. Srpska imena. Kad im nismo više trebali, oslobodili ih od Austrougara pa sad mogu sa njima opet ali kao državica, pucali su na Srpsku decu. Zar nije bilo tako, Srbi??

Чикаго

14.02.2017. 23:53

А зашто су Словенци први побегли иу Југославије, а касније из све снаге подржавали све остале који су се одвајали, ако им је било стало до Југославије ?? Распитај се ти мало боље колико милиона Срба је убијено у 1 и 2 југославији, па онда причај о југоносталгији. Питај мало то преосталих Срба у Словенији како живе?