IMALI I "SVOJ" GRAD U "SRCU" OBRENOVIĆA! Malo poznate razgranate veze Karađorđevića u Rudničko-takovskom kraju

Milorad Bošnjak

17. 05. 2021. u 11:20

DVA veka traju kontroverze o ulozi članova dinastije Karađorđević u rudničko-takovskom kraju, zavičaju, kolevci i "srcu" suparničke dinastije Obrenović, epicentru stvaranja moderne Srbije.

ИМАЛИ И СВОЈ ГРАД У СРЦУ ОБРЕНОВИЋА! Мало познате разгранате везе Карађорђевића у Рудничко-таковском крају

Foto Arhiva

Vladarski Obrenovići iza sebe su u njemu ostavili državničke tragove.

Ali i vladarski dom Karađorđevića!

Svoj rad o toj povesnici Karađorđevića, istoričar Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, ustupio je "Novostima".

- Veze Karađorđevića i ovog kraja datiraju od 1803. kada, iza Svetog Ilije, Karađorđe šalje izaslanika Gaju Pantelića Milanu Obrenoviću u Brusnicu (današnje predgrađe tada nepostojećeg Milanovca) i zove ga u ustanak protiv Turaka. Milan, ugledni trgovac, beše oprezan. Poručio je da njemu "nije nužda, ako je Đorđu". Kad se uverio da pripreme bune odmiču, Milan javlja: "Ja ću pristati, ali će vrlo mučno biti: teži ćemo rat zaratiti i mlogo ćemo muke viditi. Ali ne može drukče biti. Oću pristati, neću Srbina izneveriti, i pozdravi mi Đorđa da ću ga poslušati" - citira Marušić deo Pantelićevih "Sećanja".

Aleksandar Marušić, Foto M. Bošnjak

KRALj PETAR I MILANOVAC

- OD Majskog prevrata 1903. obnovljene su veze Karađorđevića i zavičaja Obrenovića. Tako 17. septembra 1905. kralj Petar i sin prestolonaslednik Đorđe posećuju Milanovac i Rudnik. Kralj apeluje na slogu naroda: "Mi treba da gledamo jedni u drugima sinove iste Otadžbine, koji joj svi podjednako dobro želimo, da u načelnim razlikama vidimo samo razne puteve, da se do toga opšteg dobra dođe".

Kralj i dr Kosta Dinić, rođen u Brusnici 1854, bili su prijatelji, saborci iz bune protiv Turaka 1875. u Bosni i Hercegovini. Nakon Majskog prevrata, dr Dinić postaje lični lekar kralja Petra, do svoje smrti 1907.

KNjAZ Miloš Obrenović, rad Morica M. Dafingera, Foto Arhiva

Milan okuplja uglednike Rudničke nahije. Prilaze mu: iz Lunjevice Nikola Milićević (deda kasnije kraljice Drage Obrenović), Nikola i Joksim Karamarković, Lazar Mutap iz Prislonice, Milić i Stefan Drinčić (Teočin), Arsenije Loma (Dragolj), Jovan Lazić iz Svračkovaca... Ustaničko jezgro ovog dela Beogradskog pašaluka!

- Milanovo ime nije na spiskovima učesnika poslednjih dogovora pre izbijanja ustanka, ni na zboru u Orašcu februara 1804. Karađorđe šalje pobunjenička pisma širom Srbije.

Peto pismo šalje Milanu, Miliću Drinčiću i Mutapu: da opkole Turke u Čačku i na Rudniku, uz poruku da će vrlo brzo lično udariti na Rudnik.

U martu 1804. na Rudniku srpski vožd i "trgovac Milan iz Brusnice" dogovaraju oslobađanje te strateške varoši. Milanovi ustanici su nakon tri dana krvavih borbi osvojili Sali-agino utvrđenje Rudnik - nastavlja naš sagovornik.

PRINC ĐORĐE DOŠAO PO KAZNI

OD tragedije sa ordonansom Kolakovićem, princ Đorđe deo 1909. provodi u Milanovcu, po kazni! Stanuje u kući apotekara Svetolika Belića. U autobiografiji beleži, da su meštani prema njemu blagonakloni, ali da se ne može navići na naočitu malu varoš, da su ga oficiri dočekali srdačno, da mu se raspoloženje naglo popravlja, kad se narod, obavešten da princ dolazi po kazni, solidarisao s njim, a ne sa vladom, na čiji je predlog kažnjen.

KNEZ Aleksandar Karađorđević, rad Uroša Kneževića, Foto Arhiva

Čin vojvode Karađorđe Milanu dodeljuje kao ustaničkom prvaku Rudničke nahije. Dogovaraju se da Karađorđe bude kum Milanovom polubratu po majci Milošu Teodoroviću (kasnije Obrenoviću) i Ljubici Vukomanović. Tako su se dve dinastije okumile.

- Svadba krajem aprila 1804. u Brusnici, srpski vožd kum, stari svat Mutap, ručni dever Nikola Lunjevica. Miloš nije imao svoj dom, pa je Ljubica dovedena u kuću vojvode Milana.

Karađorđe u Brusnici krsti Miloševog sina i kćer: Petar i Petrija, tom Miloševom prvencu daje ime svog oca. Znak pokajanja zbog svog oceubistva?! Karađorđeva ćerka Sara Bojanić na Aranđelovdan 1830. (on je tad već 13 godina bio mrtav, po nalogu kneza Miloša!) u Požarevcu krsti Miloševog četvrtog sina Teodora i obnavlja kumstvo.

- Milan je do konca 1809. voždov čovek od najvećeg poverenja. Odnosi se hlade jer Milan prilazi voždovoj opoziciji. Milan umire u ruskom vojnom stanu u Bukureštu decembra 1810, za što je neosnovano optužen Karađorđe - objašnjava Marušić.

POSETE UJEDINITELjA

JUGOSLOVENSKI suveren Aleksandar Karađorđević Ujedinitelj obilazio je Gornji Milanovac, imao tu prijatelje. Kad je na front upućen 1.321 đak Skopske podoficirske škole i svaki unapređen u kaplara, kralj im 17. novembra 1914. u Milanovcu drži govor: "Ni korak nazad!"

Po okončanju Velikog rata dolazio je još dva puta. Tokom posete 24. novembra 1926. neplanirano je obišao gimnaziju, a 7. maja 1933. on i ceo politički vrh Kraljevine prisustvuju osvećenju nove škole u Milanovcu. Obećanu novu posetu sprečava atentat na njega u Marselju 1934. Avgusta 1936. kraljica Marija boravi u Milanovcu, vozi lično svoj auto, izaziva ovacije građana.

Sačuvana je tapija iz 23. juna/5. jula 1812. na "baštu sa voćem na Rudniku, koju je za 40 groša kupio Miloš vojvoda Obrenović, overio pečatom Verhovni vožd naroda serbskago Georgije Petrović".

VOŽD Karađorđe, delo Paje Jovanovića, Foto Arhiva

Slede: propast Karađorđevog ustanka, desetine hiljada uzalud izginulih Srba, njegovo bekstvo pa ubistvo... Vlast od Obrenovića 1842. preuzima Karađorđev sin knez Aleksandar.

Obnovljene su veze Karađorđevića i zavičaja Obrenovića. Novi vladar osniva novu varoš, Despotovicu, današnji Gornji Milanovac.

- Brusnica, sedište Rudničke nahije, razvijala se na uzanom prostoru. Knez Aleksandar Karađorđević 5/17. januara 1853. izdaje ukaz o njenom premeštanju na Divlje polje. Regulacionioni plan, jedan od prvih u Srbiji: ulice pod pravim uglom, označena mesta za javne i privatne zgrade! Knez izbegava zamke dinastičkog rivalstva, poštuje zavičajna osećanja građana Brusnice - piše Marušić.

Knez odbija predlog Državnog saveta da rasformira rudnički okrug. Septembra 1857. posetio je varoš Despotovicu. Predsedniku opštine Vuju Vasiću daruje sto svojih dukata za gradnju crkve. Toma Vučić Perišić se 9. maja 1858. ugovorom obavezuje da ulaže 3.000 dukata za nju. Ovaj moćnik, protivnik i kreator proterivanja kneza Miloša iz Srbije 1839, želi da sa suprugom Agnijom sazida tu zadužbinu.

Opština mu se, kao darodavcu, obavezala na godišnje kamate od 240 dinara, dok je živ. Svetoandrejska skupština vraća Obrenoviće na tron, Vučićev fond ostaje neiskorišćen u tu svrhu. Iz života brzo nestaju on, pa Miloš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati