ŽIVA JE NOVI GUŠČARSKI SVETSKI PRVAK: U Mokrinu održana jubilarna 35. “Gusanijada” (FOTO+VIDEO)

R. Šegrt

28. 02. 2021. u 14:52

POBEDNIČKI pehar sa “Gusanijade” u Mokrinu, posle 35 godina, ponovo je u kući Kovačića. Doneli su ga Miloš i gusak Živa, osmogodišnji beli vitez koji je u finalu jubilarnog nadmetanja gusana bio jači od mlađeg konkurenta, petogodišnjeg Bataka, vlasnika Nikole Nikića.

ЖИВА ЈЕ НОВИ ГУШЧАРСКИ СВЕТСКИ ПРВАК: У Мокрину одржана јубиларна 35. “Гусанијада” (ФОТО+ВИДЕО)

Foto: R. Šegrt

Tako je Živa vratio Bataku milo za drago, jer ga je prošle godine u kvalifikacijama eliminisao iz daljeg takmičenja. U finalu je presudilo iskustvo, a radost i slava vratili su se u dom Kovačića, iskusnih mokrinskih guščara.

- Moj otac je pobedio na prvoj “Gusanijadi” 1986. godine. Od tada sam imao dosta pokušaja, dva, tri polufinala, jedno finale, u mlađim kategorijama bilo je dosta osvojenih titula, ali tek sada sam dostigao oca - nije krio radost Miloš Kovačić (47) nekada uspešni rukometaš, sada trener u ovom sportu.- Od osme godine volim guske. Moj otac Duško je 27 godina bio predsedenik Udruženja guščara.

Nema, kaže, posebne tajne za gajenje dobrog gusana. Treba ga paziti i negovati kao dete. Pokazati mu ljubav i pažnju, dati dobru hranu i redovno ga šetati, da ima kondiciju.

- Čista voda je vrlo važna. Za piće i kupanje. Od hrane kukuruz, zob i ječam. Gusak treba da dobro upozna vlasnika, da se srode. On je kao čovek, sve zna i sve oseća. Živa je kod mene od prošle godine. Kada je u nadmetanji težak je od osam do devet kolograma, a leti ima i deset. Mislim da se više neće takmičiti, ići će u šampionsku penziju. Imam drugog, zove se Šnajder i njega ću pripremati za dogodine- tvrdi Kovačić, koji je šampionskog gusana dobio od Žive Prodanova, po kojem ga je i nazvao.

Iskusne mokrinske guščare raduje što su pelcer primio kod mladih, pa su ove godine, kao skoro nikada ranije, pobednici i tinejdžeri. Šampionske pehare u kategoriji kući su odneli trinaestogodišnjaci Davor Ladičorbić i Vujadin Miščević. Davorov Drobi pobedio je kod jednogodišnjih, a Vujadinov gusak u kategoriji dvogodišnjaka.

- Guskove sma zavoleo pre četiri godine. Jedan dedin drug me uputio u gajenje. Drobiju je deda dao ime. Svaki dan sam ga šetao, a hranili smo naizmenično baba, deda i ja – ispričao je u dahu ovaj tinejdžer kojem je pobeda naterala suze na oči.

Vujadin iam bogatije iskustvo. Četiri godine osvajao je titule u mlađim kategorijama, a uvek sa drugim guskom.

- Moj gusak u borbi dosta pada, mekan je i takvo je ime dobio. Ipak, je postao prvak i mnogo sam srećan. Brat me je zarazio i nije mi teško da svaki dan šetam guska. U Mokrinu to nije smešno – otkrio je mladi guščar.

Iako su iz Udruženja guščara“Belo pere” (Mokrinčani ne kažu pero) najavili da će se “Gusanijada” održati bez prisustva publike, nisu mogli da spreče posetioce da dođu. Na otvorenom ringu, na ulici, na pola puta od kuća dvojice guščara čiji su se seniori nadmetali u finalu, bilo je mirnih posmatrača. Manje nego ranijih godina. Više nego prošle godine bilo je medijskih ekipa. Jer, guske su jače od korone. One su spasile Rim i proslavile Mokrin. A “Gusanijada” nije održana samo 2006. godine zbog epidemije ptičijeg gripa. Epidemija korone, opasna je za ljude, a ne za guske.

PODRŠKA IZ AMERIKE

- Više od deset godina Jovica Perišić Blažić, Mokrinčanin, vozač teških kamiona u Americi, daruje novac za pobednike. Poslao je 400 evra. Mladi šampioni dobijaju po 50, a pobednik senior 150 evra – prenosi Dragoljub Bata Badrljica, profesor i penziji i mokrinski hroničar.

Pobednici su ove godine dobili i robne nagrade. Mahom kućne aparate. Miloš Kovačić je odvezao puna kolica.

ČOBAN GA GUSKE

- U udruženju imamo 80 članova. Dvadesetak je mladih. U selu je oko 1.500 gusaka. Da nije ovog takmičenja sigurno bi nas bilo manje, najviše 500. A nekada je u Mokrinu bilo 20.000 gusaka. Čak je bio i čovek koji je čuvao guske. Ujtri izvede u pašu 2.000 gusaka i uveče ih vrati- otkriva Živica Terzić, predsednik Udruženja guščara“Belo pere”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri