HEROJSKA BITKA MEDICINARA I PACIJENATA: Reporteri "Novosti" prvi u "crvenoj zoni" nove kovid-bolnice u Kruševcu (FOTO/VIDEO)

S. BABOVIĆ

25. 01. 2021. u 20:19

NA SVE zaboravite kada uđete u "crvenu zonu", tada su vam važni samo pacijenti. Ovako za "Novosti" govori Natalija Ristić (25), najmlađi lekar nove kovid bolnice u Kruševcu, pored one u Batajnici, jedine specijalizovane zdravstvene ustanove u Srbiji namenjene isključivo za lečenje pacijenata obolelih od virusa korona.

ХЕРОЈСКА БИТКА МЕДИЦИНАРА И ПАЦИЈЕНАТА: Репортери Новости први у црвеној зони нове ковид-болнице у Крушевцу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto S. Babović

Mlada lekarka od 20. decembra vodi najteže bitke za pacijente u ovoj medicinskoj ustanovi. U danima dok Srbija sprovodi masovnu imunizaciju, pacijenti na ovdašnjem Odeljenju intenzivne nege biju bitku za život. Njihov, i trud lekara je veliki, nemerljiv. Naša sagoronica kaže da su svi heroji - i medicinski radnici i pacijenti. Dr Natalija je diplomirala prošle godine, državni ispit položila pre tri meseca, a radni zadatak u punoj "ratnoj opremi", prvi joj je u životu. Zbog iskustva sa kovidom 19, razmišlja da specijalizira anesteziologiju.

- Nikada neću zaboraviti suze pacijentkinje koja me, napuštajući Intenzivnu negu, hvata za ruku i govori: "Idem kući odavde". E, taj trenutak, kada znate da ste pomogli da se sačuva ljudski život, nema cenu... - priča Natalijina koleginica, Tamara Dimitrijević (26), medicinska sestra-anestetičar Klinike za anesteziologiju i invazivnu terapiju KC Niš, koja je u kovid sistemu punih devet meseci. - Patologija ove bolesti sada je poznata, trudimo se da što više pomognemo pacijentima i medicinski i nemedicinski, pružajući ima i psihičku podršku.

Medicinari kovid-bolnice u Kruševcu, koja je prve pacijente iz Rasinskog okruga, ali i bolesnike iz gradova južno od Beograda, sa Kosmeta, centralne, jugoistične, zapadne Srbije počela da prima 21. decembra, 2020. dežurstvo počinju u zelenoj zoni. Ekipu "Novosti" sproveli su kroz svoj svaki korak: dezinfekcija celog tela, prolazak kroz dezinfekcione tunele, prvi par zaštitnih rukavica, skafander, pa drugi par rukavica, zaštitna maska, vizir.... Jedva da i dišemo, ali potvrdno odgovaramo na pitanje "Da li nam je udobno". Stid je odgovoriti drugačije junacima koji svakog dana, mesecima leče ljude.

U trijažnom sektoru zatičemo više pacijenata na bolničkim krevetima, slobodne postelje čekaju pacijente za prvi pregled, kako bi se odredilo na koje će odeljenje. A to su u kovid-bolnici - intenzivna i poluintenzivna nega. U trenutku kada je ekipa "Novosti" bila u bolnici, 80 teških i srednje teških bolesnika bilo je na lečenju. Neko traži vodu, neko bi da se okrene na drugu stranu. Plućna infekcija neretko otežava osnovne pokrete.

- Sve boli - kažu nam.

Prosto je nerovatno kako medicinari kroz svu opremu čuju pacijenta kada ih doziva. Posle nekoliko minuta shvatamo da su se izveštili u toj meri da reaguju samo na izraz njihovog lica.

U FUNKCIJI - 150 RESPIRATORA

TRI nove zgrade, dijagnostički centar, odeljenja intenzivne nege sa ukupno 500 postelja, centralni su objekti kovid-bolnice u Kruševcu. U kompleksu je u funkciji 150 respiratora, 150 monitora za praćenje vitalnih parametara, infuzione i pumpe za prehranu, centralni sistem na kome se prati stanje svakog pacijenta, dva stabilna i dva pokretna rendgen-aparata...

U bolničkom krugu kasarne "Rasina", koja je locirana u naseljenom mestu Parunovac na periferiji grada, izgrađeno i skladište za medicinske gasove, megacin, distributivna kuhinja, kotlarnica... Radovi na uklanjanju starih objekata unutar kruga kasarne počeli su prošlog leta, a ceo posao završen je u rekordnom roku.

Na intenzivnoj nezi nema ni žamora. Čuju se samo otkucaji srca i rad respiratora. I šuštanje zaštitne opreme. Medicinari jednom okom gledaju u pacijente, a drugim u monitore. Za centralnim punktom čitav red modernih uređaja koji očitavaju vitalne funkcije pacijenata.

- Jako je dobro što se krenulo sa vakcinacijom stanovništva, nadam se da će se sve dobijati po planu i da ćemo do leta završiti sa epidemijom - kaže dr Vladan Cvetanović, direktor kovid-bolnice u Kruševcu. - Što se naše organizacije rada tiče, zadovoljavan sam.

U kovid-bolnici u Kruševcu primljeno je 120 lekara i oko 500 medicinskih tehničara i sestara. Stalno je prisutno i od 50 do 60 već uigranih profesionalaca iz KC Niš, pod čijom ingerencijom i radi kruševačka bolnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma