TATE SADA VIŠE BRINU O BEBAMA: Patronažne sestre primetile da rad od kuće dodatno uključuje očeve, a mame su često u stresu zbog virusa

Gorana NOVAKOVIĆ

28. 12. 2020. u 13:00

NAŠU posetu niko ne odbija, iako smo bile spremne na tu mogućnost kada je počela epidemija. Sve porodice nas lepo prihvataju. Nekima smo jedini gosti u domu. U doba epidemije koja nas je zadesila sve brige su prenaglašene. Pored nas se čini da one nestaju, uz nas nema mesta za strahove.

ТАТЕ САДА ВИШЕ БРИНУ О БЕБАМА: Патронажне сестре приметиле да рад од куће додатно укључује очеве, а маме су често у стресу због вируса

Jasmina Panić sa bebama koje redovno obilazi / Foto Privatna arhiva

Ovako, za "Novosti", prenosi utiske o radu u doba virusa, patronažna sestra Doma zdravlja "Zvezdara" Jasmina Panić. U njenoj nadležnosti trenutno je desetak porodica sa prinovom.

Velika odgovornost u prenošenju znanja o tome kako se ponašati sa novorođenčetom prepliće se sa zadovoljstvom kada izađe iz porodice, a zna da im je olakšala. Toplom rečju. Bodrenjem roditelja da su ispravno postupili.

- Samim tim što ulazimo u porodice, gradimo jedinstven odnos - priča Jasmina, koja u patronaži radi poslednjih 12 godina. - Tu smo za roditelje da ih saslušamo, čujemo njihove brige, rešimo sve nedoumice i posložimo im sve informacije kojima su preplavljeni. Da ih pripremimo za životnu ulogu roditelja.

Osim što edukuju roditelje kako da kupaju i neguju bebu, brinu o pupčanom patrljku, poslednjih meseci glavna sekiracija majki jeste - šta ako se zaraze.

- Stres kod majki podstiče i sam odlazak u porodilište, budući da su tokom trudnoće bile zaštićene. Kada se povećava broj kontakata, mame brinu ko će brinuti o bebi ukoliko su pozitivne. Važno je da znaju da i u tom slučaju mogu da budu uz dete, uz dodatne mere zaštite. Takođe, mogu i da doje, što je majkama trenutno najveći strah - objašnjava naša sagovornica.

OBAVEZNE POSETE

PRI Domu zdravlja "Zvezdara" je ukupno 21 patronažna sestra, i svaka ima svoj rejon poseta. Obaveza je da one u porodicu dođu pet puta u prvih 15 do mesec dana života bebe, a ukoliko pedijatar proceni da je potrebno, posete se mogu produžiti. Prema rečima Jasmine Panić, među njima ima i mladih sestara, koje poverenje porodica osvajaju znanjem.

Tokom epidemije patronažne sestre nisu u porodice sa najmlađim članovima dolazile u skafanderima. Kapa, maska, rukavice, kecelje i kaljače, obavezni su rekviziti. Kako kaže, mame koje već imaju decu, zabrinutije su jer imaju sada i više obaveza. Ipak, tate sve češće preuzimaju odgovornost.

Jasmina Panić  / Foto Privatna arhiva

- Rad od kuće očeve u ovom trenutku dodatno uključuje u brigu o novorođenčetu - kaže Jasna. - Tate pitaju za savete, jer žele da olakšaju mamama koje su opterećene, što je za svaku pohvalu.

Jasmina Panić je u timu telefonske podrške za roditelje dece do šest godina "Halo beba". Ovo savetovalište broji oko 40 radno aktivnih medicinskih sestara i stručnih saradnika. Dnevno beleži i do 450 poziva.

- Mnogo smo ponosni što smo uspeli da u doba korone naše linije ne zaćute - priča Jelena Vasojević iz ove telefonske podrške. - Pitanja o ishrani sada su izbila na prvo mesto. Trudimo se da roditeljima damo jasne smernice u veštinama koje treba da znaju. Mi smo im potpora, važno im je da od nas čuju da nešto dobro čine za svoje dete.

"Halo beba" radi već 19 godina i usko sarađuje sa porodilištima i domovima zdravlja. Svakodnevno ovom servisu stižu spiskovi sa kontaktima porodica sa bebama, koji se potom sortiraju po opštinama. Medicinske sestre iz tima najavljuju dolazak patronaže u porodice sa najmlađim članovima.

SAVET RODITELjIMA: OPUSTITE SE!

 

- SVE će ovo proći. Roditelji moraju da se opuste i misle pozitivno, iako je ovo vreme teže nego što smo navikli. Beba sve oseća - savet je patronažne sestre Jasmine Panić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)